Silný vítr potrvá do dnešního večera

Tlaková níže Mortimer, doprovázená silným větrem,  potrápí Česko ještě do dnešního večera.  Nejčastějšími nsledky silního větru, který  v nížinách dosahoval síly kolem 80 km/h, na horách přes 100 km/h, jsou popadané sromy, přerušené elektrické vedení.

Hasiči Plzeňskho kraje vyjeli do 8 hodin pondělního rána k  šesti desítkám případů likvidace spadaných stromů a zásahů spojených s řešenním následků silného větru. Na západě Čech  se bez elektřiny   v ranních hodinách ocitlo téměř 7000 odběrných míst, a to především na Klatovsku, Domažlicku a Tachovsku.

 

Celkem Hasiči HZS ČR vyjížděli 30. 9.  k 629 událostem souvisejícím se silným větrem. Nejvíc v kraji Středočeském, Plzeňském, Jihočeském a na Vysočině. Hasiči odstraňují popadané stromy a větve na komunikacích, kde brání provozu, stromy popadaly také na zaparkovaná auta, domy, nebo dráty vysokého napětí. V několika případech zasahovali hasiči u utržené střešní krytiny. 

 

 

Jak potvrdil Meteopress, v západních Čechách  zaznamenali nejvyšší nárazy větru  už v noci: v Kašperských Horách byla naměřena nejvyšší rychlost větru 118 km/h a vítr v  Černé v Pošumaví se rychlostí 126 km/h přiblížil  orkánu.

 

Podle ČHMÚ se silný  vítr bude republikou prohánět až do dnešního podvečera, výstraha je prodloužena do 20 hodin.

 

chmu

 

zdroj: ČHMÚ

 

Výstraha platí pro kraje: Hlavní město Praha, Středočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj.

Očekává se  vítr o síle 25 m/s (90 km/h).

 

Před pobytem venku varuje i Horská služba, která upozorňuje na silný vítr na hřebenech hor a s tím spojená rizika pohybu venku.

 

 

 

-red-

{jcomments off}