Dramatickou Agropu vyhrál Tarabus

tarabus

 

XXXV. EPLcond Rally Agropa 2014, která se v sobotu 9. srpna uskutečnila na tratích v okolí Horažďovic, se pravděpodobně zapíše do dějin českého rallysportu jako jedna z nejdramatičtějších a nejvyrovnanějších soutěží.

Na 134 posádek, které sjely z rampy na horažďovickém náměstí, čekalo bezmála 75 ostrých kilometrů rozdělených do 8 rychlostních zkoušek.

 

Vzhledem k tomu že se na soutěži objevily i některé posádky z „ velkého mistráku“, testující na Barum rally, rozpoutal se od počátku boj v desetinkách sekundy. Na vítězství v rychlostních zkouškách dosáhlo hned 5 jezdců, takže až do posledních kilometrů nebylo jasné, kdo bude nejlepší. Před posledním testem mohli na nejvyšší stupínek pomýšlet hned čtyři posádky – Tarabus a Orsák s Fabiemi S 2000, Odložilík s Fiestou R5 a Kahle se starší Fabií WRC.

 

kahle

 

 

Tempo posledního testu nezvládl Orsák, který notně poupravil vzhled svého vozu. Ze zbývající trojice se jako pilot s nejpevnějšími nervy ukázal Jaromír Tarabus, který svou Fabii S 2000 dovezl do cíle s mikroskopickým náskokem 0,3 s před Kahlem, Roman Odložilík zaostal o pouhé 4,8 s.

 

 

Poněkud jiná situace nastala v MČRHA. Zde v letošní sezoně dominuje Jiří Kalista se skvěle připraveným vozem Subaru Legacy. I na Agropě nenašel konkurenci a do cíle dojel mezi historiky jako první, s obrovským náskokem 3 minut a 19 sekund. Boj o druhé místo byl vyrovnanější – druhý Káňa s krásným vozem Ford Sierra Cosworth nakonec najel na třetího Jírovce s BMW M3 pouhých 7 sekund.

kalista

Další soutěží byl Českomoravský Pohár v rally, kde se utkávají víceméně amatérské posádky.

Zde obsadila první místo posádka Jirsa- Blažek s Renaultem Clio R3, druzí dojeli Mařatka a Paldus s Felicií Kit Car 1.6, na třetí příčku dosáhli Macháček a Petrová s Hondou Civic VTi.

odlozilik

 

O tom, že rallysport přináší i dramatické situace se můžete přesvědčit v následující fotogalerii – takhle se „popral“ s cyklistickým značením v obci Mečichov Peugeot 208 R2 posádky Zpěvák – Mišurec. Naštěstí se tato i ostatní nehody obešly bez jakýchkoliv zranění.

 

 

{gallery}susice/fotogalerie/14/crash/{/gallery}

 

I letos se pačejovským pořadatelům povedlo uspořádat krásnou soutěž na náročných tratích, k celkovému výbornému hodnocení soutěže přispělo  i ideální počasí. Kompletní výsledky celé rally najdete zde.

 

Další  fotografie ze soutěže, tentokrát objektivem Tomáše Maška najdete ve FOTOGALERII

 

Text: doc

Foto: Antonín Šíma