SAUNY (1/3) – druhy saun

Saunování je dnes velmi populární a oblíbená součást zdravého životního stylu. Stejně tak nadšeně jako my se v saunách vyhřívali i naši předci před několika stovkami i tisíci lety. Není ovšem sauna jako sauna. Můžeme si vybírat z několika druhů a typů saunování. Každému možná bude vyhovovat něco jiného, ale víme vůbec, jak by mělo správné a zdravé saunování vypadat? A jak se v různých druzích saun chovat, abychom svému tělu i psychice přinesli maximální užitek? A mohou do sauny vstupovat děti? Všem těmto otázkám budeme věnovat náš saunovací seriál na vimperk.eu.

DRUHY SAUN

sauna1

Pojem „sauna“ si každý jistě spojí s představou místnosti obložené dřevem, která je dobře tepelně izolovaná a vyhřátá cca na 100°C. To ve skutečnosti slovo sauna ve finštině označuje. Prvním typem saun, kterému se budeme věnovat, je tedy finská sauna. V této sauně se nacházejí saunová kamna, která mohou celou místnost vytopit od 60°C až do 130°C. Pro zvýšení vlhkosti vzduchu, která ve finské sauně bývá jen několik málo procent (5-15%), se mohou polít vodou lávové kameny, které se nahřívají na kamnech. V případě zájmu lze do vody namíchat vonnou esenci. Ve Finsku se pak běžně ještě používají březové metly s listím, kterými se saunující šlehají pro větší požitek i uvolnění. U nás jsou obvyklejší spíše masážní pomůcky, např. kartáče.

 

Česká obdoba finské sauny se označuje jako suchá sauna, a to proto, že se zde na rozdíl od finské sauny nepolévají kameny vodou. Vlhkost vzduchu je tedy téměř nulová.

 

Pravým opakem suché sauny je parní sauna. Zde je vlhkost vzduchu téměř 100%, zato teplota se drží kolem 60°C. Pokud si chcete saunu pořídit k sobě domů, ale chybí vám prostory na klasickou finskou, nabízí se parní sauna v podobě boxů. Parní boxy pak zpravidla obsahují i hydromasážní trysky či aromaterapeutické funkce.

 

Alternativou ke klasické sauně je infra sauna. Tento typ sauny je poměrně energeticky nenáročný, kabinka je mnohem menší než klasická saunovací místnost, a tím dříve se zahřeje na optimálních 60°C. Vlhkost vzduchu se drží mezi 30-50%. Velmi pozitivní rehabilitační účinky má infračervené záření z infrazářičů, které prohřívá kosti a svaly a zmírňuje jejich bolest.

 

Co si určitě domů nepořídíte, a to z důvodu finanční náročnosti, je sauna japonská. Nejedná se o saunu v pravém slova smyslu. Ganban‘joku, jak zní správný název, spíše lze přeložit jako „lázeň na skalních deskách“. Jedná se o speciální japonskou žulovou desku, která je zahřátá na nepříliš vysokou teplotu, aby bylo možné si na desku přes osušku přímo lehnout. Ganban‘joku přirozeně vyzařuje infračervené záření, které působí na apokrinní žlázy hluboko v pokožce, což způsobuje vylučování toxinů trochu odlišným způsobem pocení – „čistým“ potem bez zápachu. Tento specifický druh sauny naleznete co do počtu jen v několika exemplářích v Evropě (v České republice např. v českobudějovickém Fitness 14).

 

Chcete-li navštívit saunu ve Vimperku, nic tomu nebrání – ve fitcentru v Miš-Maši se můžete dostatečně prohřát v tradiční finské (suché) sauně. Ptáte se, jak by vlastně mělo vypadat správné saunování? A zda mohou do sauny i děti? Na tyto otázky odpovíme v dalších dílech saunovacího seriálu.

 

Jana Beránková

 

/další díl seriálu v pátek 21. 3. na tomto místě/