Zásadní režim v horku: pitný!

Horké letní počasí a víkendové vysoké teploty volají po jediném: hlavně dodržovat pitný režim. Známe to každý, celý den se nezastavíme a napijeme se, až když máme velkou žízeň. To už je ale dost pozdě. Pít bychom měli průběžně a ne přemáhat oční tlak či činnost ledvin vypitím litru vody najednou. S dodržováním pitného režimu mají největší problém staří lidé. Důvodů je několik. Je totiž důležité si uvědomit, co lze do pitného režimu počítat a co nikoli, co tělu vodu dodává a co ho naopak dehydruje.

 

Základní složkou by měla být obyčejná voda. Klidně i z kohoutku, jelikož pro tekoucí vodu z kohoutku u nás platí velmi přísná legislativa a hygienické normy, které jsou přísnější než pro vodu balenou (chloru se lze zbavit tak, že sklenici s vodou necháme chvíli odstát). Často slyšíme argumenty: obyčejnou vodu pít nebudu, nejsem žabák apod.

 

Alternativou k obyčejné vodě mohou být čaje, a to konkrétně čaje ovocné či bylinkové. Zelený či černý čaj totiž přispívají k dehydrataci. Obdobně je tomu s kafem – kdo si myslí, že denní pitný režim dožene pořádným korbelem kafe, ten se mýlí (nehledě k tomu, že se ve většině případů jedná o nechvalně proslaveného českého „turka“, ze kterého si lze tak maximálně podráždit žaludek, jelikož se káva louhuje příliš dlouho a začnou se z ní uvolňovat třísoviny).

 

V přiměřené míře můžeme konzumovat vodu mineralizovanou a 100% džusy (nejlépe naředěné s vodou). Ve velmi omezeném množství bychom měli pít perlivé vody sycené oxidem uhličitým a přeslazeným obarveným limonádám bychom se kvůli chemickému složení měli vyhnout úplně.

Z tekutých nápojů nám zůstává ještě mléko, které v letních parnech rozhodně nedoporučuji pít. Jak známo, mléko organismus jen zahleňuje a to bychom neměli dopustit, naopak bychom měli našemu organismu v těchto parných dnech maximálně ulehčit.

Vodu do těla nezískáváme jen z pitné vody, ale také z potravin. Kvalitní zeleninou lze do těla dostat až litr tekutin. Jmenujme samozřejmě polévky a jakékoli vodnaté ovoce a zeleninu, např. meloun, citrusy či okurku a rajče.

 

Přeji Vám příjemné prožití letních měsíců a nezapomínejte se na to krásné léto napít (2,5 litru by mělo být samozřejmostí)!

 

TIP: Chcete-li si udělat chutný a rychlý nápoj pro sebe a své přátele, mohu doporučit nealkoholické mojito. Základem tohoto nápoje je máta, nejlépe čerstvě natrhaná, dále přiměřené množství třtinového cukru a vymačkaná limetka. Pro aromatický požitek je dobré mátu natrhat na menší kousky a cukrem rozmělnit. Nakonec už zbývá jen pár kostek ledu na osvěžení.

 Jana Beránková