S jahodami začíná léto

Asi nejcharakterističtějším ovocem léta jsou sladké jahody a třešně za ušima. Jahody lze sehnat i v zimě, ale každý mi jistě potvrdí, že napůl bílo-zelené „zimní” jahody bez jakékoli vůně se s těmi letními nedají vůbec srovnat.
Jahody milujeme na nejrůznější způsoby: čerstvé, se šlehačkou, v dezertech, v kompotech nebo vyšlehané do krémové zmrzliny.

Kromě velkých zahradních druhů také rádi sbíráme jahůdky lesní. Celkem existuje téměř 3 000 odrůd jahodníku a rozšířen je především v severním mírném pásmu, v Evropě, Asii a Americe.

 

talir jahod

Jahody jsou výtečným pomocníkem při střevních potížích. Obsahují totiž katechiny (třísoviny), které působí protizánětlivě a antibakteriálně, vážou těžké kovy ve střevech a pomáhají proti trávicím obtížím. Jahody jsou také bohaté na kyselinu listovou, která je důležitá pro krvetvorbu a růst buněk, dále na vitamín C a také draslík, který napomáhá snižování krevního tlaku a odvodňování. Jahody obsahují na rozdíl od jiných druhů ovoce poměrně velké množství stopového prvku manganu. Mangan zasahuje do celkového metabolismu: produkuje kosti a krev, vyživuje nervy a mozek, podporuje libido, zásobuje barevnými pigmenty vlasy a kůži a v neposlední řadě povzbuzuje činnost hormonů štítné žlázy.

Využít se z jahodníku dají nejen plody, ale také listy a kořeny. Listy lze ochutit bylinkový čaj a kořeny se využívají pro farmakologické potřeby.

Chcete-li si udělat skvělé letní jahodové osvěžení, nabízím tradiční recept mojí babičky na výbornou jahodovou šlehačku – zmrzlinu:

odměřte 15 dkg cukru krystal
přidejte 15 dkg jahod
k tomu z vajíčka ještě doplňte 2 bílky
vše vyšlehejte do tuhé pěny (nejlépe to jde starým tradičním elektrickým šlehačem, ale pokusit se o to můžete i se šlehačem ručním nebo s mixérem)
jahodovou šlehačku nechte přes noc ztuhnout v mrazáku
podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo jinou dle chuti 🙂

 

Jana Beránková