Paní Marta: Masopust neboli fašank

Blíží se čas zabijaček a bujarého lidového veselí. Masopust začíná 6. ledna svátkem tří králů a vrcholí masopustním pondělí a úterý čtyřicet dní před velikonočními svátky. Následuje šestačtyřicetidenní půst, neboť neděle se do postních dnů nezapočítávají. Pro každý rok platí jiné datum Velikonoc a datum popeleční středy. Letos 13. února.

 

{gallery}vimperk/2013/unor/marta_masopust/{/gallery}

 
Masopust je rozverný a nevázaný, provoněný koblihami smaženými na másle, ty jsou nezbytnou součástí masopustního veselí stejně jako slanina, škvarky, klobásky.Většinou se také zabíjí prase a ochutnávají se jitrnice, jelítka a jiné zabijačkové dobroty. Nezapomíná se na pálenku, která při celodenní obchůzce v mrazivém počasí přijde vhod, ale výborně zahřeje i decentnější horké svařené víno.

 

V Česku je typickou obchůzkou masopustní průvod různých, rozverných masek a převleků, ve kterých se meze nekladou. Pro diváky je to příjemná podívaná, provázená smíchem a veselím. Chodí se od domu k domu s muzikanty, kteří zpříjemňují obchůzky hraním a zpíváním veselých písniček. Účastníci reje jsou hojně pohoštěni jídlem, pitím a obdarovanými penězi. Průvod většinou trvá celé dopoledne, někde celý den. Po chvilce odpočinku večer zábava pokračuje taneční zábavou spojenou s „pochováním basy”. Basa se položí na prostřený stůl, přikrytá plachtou a následuje pohřební obřad – upozorní se na prohřešky basy v období masopustních zábav, pak je slavnostně vynesena ze sálu a „pohřbena”. Po tomto čase nevázaného veselí, zpívání, dovádění končí a nastává čas půstu. Po půlnoci se na rozloučenou zazpívá poslední píseň a všichni zúčastnění se rozcházejí k domovům.

 

„Buď zdráva, baso a odpočívej v pokoji někde v kulturáku na zemi, lež tam pěkně v klidu neb půst nastává všemu lidu.”

 

Sama se tohoto bláznivého celodenního masopustního veselí zúčastňuji v malebné obci Buk s přátelskými a příjemnými lidmi a je mi s nimi pokaždé fajn.

 

 

Krásný únor přeje Vaše Marta

 

 

*Fašank – je moravské pojmenování, zkomolením německého slova Fasching.