Fraktálová harmonie

Člověka odnepaměti fascinují geometricky harmonické předměty. Jedním z vysvětlení může být to, že člověk považuje harmonické za dokonalé a neharmonické za něco nedokonalého, co trpí nedostatkem. Toto rozlišení můžeme převést i na lidské tělo: „harmonie” fyzických funkcí těla odpovídá zdraví, „disharmonie” se projevuje nemocí.

 

list

V přírodním světě nalezneme spíše nedokonalou harmonii. Ať se podíváme na květy rostlin nebo pod mikroskopem na vločku sněhu, na letokruhy stromu nebo na plátek okurky či ananasu, vidíme určitou pravidelnost, která je ale přirozeně (zároveň i esteticky působivě) zdeformována. Psychologové provedli průzkum, ve kterém zkoumali estetičnost dokonale si odpovídající pravé i levé strany lidského obličeje. Takovou stoprocentně symetrickou tvář referenti označili za nehezkou (sami si můžete udělat takový pokus, kdy s pomocí počítačového programu stačí z vaší fotky obličeje oříznout jednu část tváře a tu zkopírovat, otočit a přiřadit jako druhou část namísto původní – sami sebe se zřejmě leknete).

 

Od objevu geometrie a jejích zákonů se ale člověku otevřel nový svět. Zájem o harmonickou krásu nalezneme napříč stoletími v různých druzích umění (jako příklad uveďme krásnou severní rozetu katedrály Notre Dame v Paříži).

 

roseta

 

Od 60. let 20. století se pod vlivem nových možností počítačové techniky rozvinula matematická věda se zájmem o geometrické fraktály. Za zakladatele fraktální geometrie je považován B. B. Mandelbrot, který jako první matematicky definoval pojem fraktál. Ačkoli se fraktálové obrazce zdají složité, matematicky se jednoduše zakládají na opakujícím se prvku. Existuje spoustu počítačových programů, kde si s větší či menší námahou můžete takové obrazce vytvořit sami (např. zde: http://new.weavesilk.com ). Jedním takovým programem je i Apophysis, ve kterém jsem pro Vás vytvořila své PF 2013. Další vygenerované obrazy vytvořené pomocí fraktálů si můžete prohlédnout v mé galerii zde: http://www.dailylife.cz/2012/12/20/fraktalova-harmonie.

 

 

Přeji Vám nádherné Vánoce a nový rok 2013 ať je plný lásky a harmonie!

 

 

Jana BERÁNKOVÁ

 

 

pf2013