Historické okénko: proměny v čase

Vimperk v proměnách času (45)

Zdá se vám, že  zub času se na budovách na snímcích, ani jejich okolí, až tak moc  nepodepsal? Možná máte pravdu, i když  určité změny jsou na první pohled patrné. Ale co je na budovách na fotografii tak cenného? Jsou svědky  éry, která město  proslavilaa která mu dlouho zajišťovala popularitu mezi  obcí řemeslnickou u nás i ve světě.

 

Alacraw  a Steinbrenner…. kdo ve Vimperku by tahle jména neznal! Pochopitelně – jsou spojena s jednou z největších tradic, která Vimperk brzy po svém založení vynesla do špičky nad všechny cechy – s tradicí tiskařského řemesla.

 

Správně, už nejde jen hádat – na snímcích jsou  vyhlášené vimperské tiskárny! Prošly za ‘svá’ léta mnoha  vnitřními i vnějšími ‘facelifty’, rekonstrukcemi, obnovami provozu, jeho úplnými změnami, až do dnešní doby (dnes je zde prodejna nábytku, dříve tu byl také penzion Volyňka).

 

Dnešní snímky přinášejí, kromě  srovnání obou objektů a míst, také pohled  na dvě  z dominant města. Denně je míváme na očích, chodíme kolem nich samozřejmě, bez větší pozornosti, hlavu sklopenou zahloubaní do svých myšlenek. Zkuste si projít trasu, která pomyslně spojí vimperské  tiskárny, věž a zámek, vzpřímeně a dívejte se kolem sebe. Možná si všimnete detailu který vám doposud unikal, možná objevíte   právě ten “svůj originální” kousek půvabné historie…

 

 

tiskarny

 

 

tiskarny

 

-zf-

 

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE  “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

************************************************************************************************************************************************************************

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomínat, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou?  Každé pondělí v podvečer se můžete těšit na nové “zrcadlo” Zdeňka Formánka.

 logo šumava

————————————————————————————————————————————————————————————————————

PŘÍLEŽITOST PRO VÁS A VAŠE FOTOARCHIVY

anonce okenko 2015

 

Máte doma po rodičích, prarodičích, nebo prostě jen tak posbírané krabice s fotkami,  na kterých jsou záry z minulosti a týkají se Vimperku a života lidí ve městě? Chtěli byste porovnat  stav “tehdy a dnes” tak, jak to dělá naše okénko ?  Potom, pokud máte  zajímavé historické snímky a byli byste ochotni je pro tento účel zapůjčit, nebo zaslat jejich sken, kopii,  prosíme kontaktujte autora vimperských pohledů do minulosti, Zdeňka FORMÁNKA: tel. 606 602 628, mail: formic.zdenek@seznam.cz .

Děkujeme a těšíme se na zajímavé obrázky, které budete následně moci  najít v ‘Historickém okénku’.

– redakce –