Historické okénko: proměny v čase

Vimperk v proměnách času (22)

 

V dnešním díle navzdory titulku odbočíme. Jen trochu, necelých 5 kilometrů od Vimperka, kde leží  malá vesnička Bořanovice. Vlastně stále ve Vimperku jsme, protože Bořanovice, se svými zhruba 70 trvale žijícími obyvateli, jsou jeho součástí.

Pokud byste vesničku hledali podle domu na starší fotografii, patrně byste neuspěli. Proč? Protože  tohle místo, včetně objektu, patří do kategorie “co všechno odnesl čas…”.

 

Je pravda, že tady nám běh času předvedl doopravdy kompletní proměnu konkrétního místa, kdy možná někteří starého stavení budou litovat a možná  popustí uzdu fantazii a  budou si představovat osudy  domu i jeho obyvatel. Jiní, v roli pozorovatelů, ocení výhled z “bodu x” do krajiny. 

 

bořanovicest

 

Bořanovice

 

Foto: Zdeněk Formánek

 

 

logo šumava

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

*******************************************************************************************************************

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomínat, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou?  Každé pondělí v podvečer se můžete těšit na nové “zrcadlo” Zdeňka Formánka.