Ing. Milan Pešek: Dění ve Vimperku

 

 

Prázdninový plný pytel problémů

 

 

 

       Když už se všichni vyjadřují k současnému dění ve Vimperku a okolních osadách, tak i já bych se chtěl podělit o několik postřehů a mám i několik otázek, které se týkají tohoto tématu.

 

 

 

       Poslední dobou jezdím častěji do Hrabic na výbornou rolovanou zmrzlinu, kterou připravuje pan Kůs v hospodě U Draka. Při této jízdě si nelze nevšimnout problému s tamní vodárnou. Už na první pohled je patrné, že z této vodárny stále vytéká pitná voda, která v proudu stéká po místní komunikaci.

 

 

 

       Je otázkou, jak současné vedení města pojalo řešení vodního hospodářství Vimperska a k tomuto tématu si dovolím stručně připomenout některá fakta:

– město neřeší problém s pitnou vodou, kterou již měsíce nechává vytékat na místní komunikaci pod obcí Hrabice,

– nové vedení města zamítlo vybudování záchytného rybníku v katastru obce Hrabice, který měl plnit funkci rezervoáru vody, při stále častějších suchách,

– město koupilo za milion korun sněžná děla pro výrobu umělého sněhu v areálu Vodník a přitom stále nemá dořešeno, nebo lépe tají před občany Vimperka, z jakého vodního zdroje budou Městské služby v zimních měsících zasněžovat areál Vodníku,

– z důvodu nízkého průtoku vody v Křesánovském potoku je jako zdroj vody pro tvorbu umělého sněhu příslušnými orgány zakázaný,

– velké množství bahna v samotném rybníku a z toho plynoucí nízký stav vodního sloupce ve Vodníku je tento zdroj nepoužitelný.

 

 

 

       Je pak udivující, jakou si město určilo finanční prioritu v této lokalitě. Bude investovat nemalé finanční prostředky do opravy rozvodů vody k chatkám v areálu Vodníku, přičemž nedostatek pitné vody plánuje řešit plošným zdražení vodného a stočného.

 

 

 

 

       Z těchto několika skutečností je patrné, že koncepce vodního hospodářství Vimperska je přinejmenším nesystematická. Vyvstává otázka, proč současné vedení města odmítlo vybudovat naplánovaný vodní rezervoár, kde by byla k dispozici voda v dobách sucha a který mohl současně sloužit i jako zdroj vody pro tvoru umělého sněhu? A dále se ptám, proč nikoho nezajímá trvalý únik pitné vody ze zmíněné vodárny, kde evidentně dochází k plýtvání s pitnou vodou a součastně se připravuje její zdražení?

 

 

 

       Z pohledu obyčejného občana to vypadá, že se jedná o problémy, které se nacházejí pod rozlišovací schopností současného vedení! Neřešení těchto problémů a nekoncepčnost současného vedení by v budoucnosti mohly způsobit velké problémy a jejich důsledky ponesou všichni občané města.

 

 

 Pesek NOVE

 

       Když už jsem u té nekoncepčnosti, taktéž zmíním otázku plánovaného zakoupení areálu bývalého sídla společnosti SAK v Pražské ulici. Již akceptování ceny, kterou navrhl sám prodejce bez toho, že by si město nechalo zpracovat vlastní posudek na stanovení aktuální ceny, mi přijde jako plýtvání veřejnými prostředky a určitě je v rozporu s jednáním řádného hospodáře. Město disponuje dostatečným množstvím vlastních pozemků, které ve stejné lokalitě dokonce prodalo za 300,- Kč/m2 (sousedící pozemek se společností JAMRA) a následně ve stejné lokalitě chce koupit pozemek, který ani nepotřebuje, a to za 1.500,-Kč/m2. Může mi tuto koncepci někdo z vedení města vysvětlit?

 

 

 

        V neposlední řadě je třeba zmínit záměr města do této části přestěhovat techniku Městských služeb ze zámku, přičemž sídlo Vimperských lesů zůstane nezměněno, tedy se nic neřeší, jen město zabírá další prostory.

 

 

 

 

        Podle mého názoru směřuje koncept Pražské ulice k vytvoření reprezentativní zóny, přičemž tato ulice je většinou to jediné, co vidí motoristé, kteří projíždí Vimperkem. K tomuto záměru byly v minulosti provedeny kroky jako např. demolice starých a zanedbaných domů v ulici Pasovská, vybudování reprezentativního hotelu Terasa, oprava objektu bývalých tiskáren, rekonstrukce neobyvatelné ruiny na krásný hotel Anna, opravení fasády dolní školy s moderním nasvícením objektu a v současné době i opravení fasády domu Petra Chodory. Tento koncept repre ulice bude podle konceptu současného vedení města zakončen přehlídkou kuka vozů a další obstarožní techniky, kterou vlastní Městské služby Vimperk.

 

 

 

 

       Vimperk má čerstvě vlastního architekta a moc by mě zajímalo, zda byl se záměrem vedení města o přesídlení techniky Městských služeb do areálu SAK seznámen a pokud dal tomuto konceptu zelenou, je na zvážení, zda Vimperk potřebuje takového městského architekta.

 

 

 

 

       Nekoncepčnost, nehospodárnost nebo jen nedostatek obyčejného selského rozumu je vidět skoro na každém rozhodnutí vládnoucích zastupitelů. Jen na okraj, zamyslel se někdo například nad tím, že Vimperk má velké a nevyužité prostory na skládce odpadů v Pravětíně, kde vybudování haly pro parkování techniky Městských služeb by bylo výhodné a určitě levnější než zmíněný nákup nové nemovitosti? Nehledě na neekologické a nehospodárné vytápění těchto prostor lehkými topnými oleji. Ve prospěch této koncepce je i obyčejná početní úloha: Kolik by město ušetřilo na jízdách kuka vozů, které se nemusí po poslední vykládce na skládce Pravětín vracet zpět na zámek nebo do areálu SAK?

 

 

 

 

       Z rozhazovačné politiky vedení města je jasné, že současní vládnoucí zastupitelé mají k dispozici hromadu peněz, které odmítli neutratit za bazén a i rekonstrukce ulice 1. máje je v nedohlednu, ale bohužel nemají žádnou jinou koncepci, co si s tolika penězi počít. Z tohoto důvodu po drobkách utrácí např. za:

– zadání re-projektu kanalizace na Sloupu,

– akceptování nesmyslné ceny zastávky městské dopravy na Sojčáku v částce 1.000.000,- Kč,

– plošné zavedení městské dopravy zdarma,

– vybudování dřevěné kadibudky na Vodníku za 300.000,- Kč,

– rekonstrukci rozvodů vody k chatkám na Vodníku,

– nákup areálu SAK za nesmyslných 7,5 mil Kč, přičemž tento objekt stávající majitel nabízel v inzerátu za 4 miliony a nebyl o něj zájem.

 

 

 

 

       Je třeba si uvědomit, že tuto rozhazovačnou politiku budeme splácet jako mourovatí v příštích 10-ti letech. K čemu nám bude povzdech současné opozice: My Vám to říkali!?

 

 

 

      „Rozvoj a rozkvět města s péčí řádného hospodáře“, by nemělo být jen předvolební heslo politika, ale jeho každodenní práce, úsilí a zejména povinnost.

 

 

 

S přáním pěkných prázdnin,

 

 

Ing. Milan Pešek  

{jcomments off}