Výuka mladých zdravotníků

 

Mladí zdravotníci Červeného kříže se učí i aktivně pomáhají

 

 

       Zájmové vzdělávání Mladý zdravotník při Oblastním spolku ČČK Prachatice funguje od září 2014. Tento školní rok se jej účastní 16 dětí, které docházejí každé úterý od 17h do našich prostor v budově polikliniky. Součástí není jen první pomoc, ale také didaktické hry, různá témata z oblasti zdravovědy či humanitární pomoci, exkurze ke složkám IZS.img 20220315 180421

 

       V průběhu prvního pololetí tohoto roku se naši mladí zdravotníci zapojili i do pomoci během války na Ukrajině, připravili materiální pomoc ve skladě humanitární pomoci a při výuce českého jazyka se zapojili do hlídání dětí účastnic kurzu. Naše slečna Míša se připojila i k ukázkám první pomoci na Dni pro Ukrajinu, mladý člen Martin zase ke Sbírce potravin.

 

       Exkurze ke kolektivním členům ČČK přinesly spoustu poznatků. Navštívili jsme stanici Horské služby s ukázkou techniky a vyhledávání v lavině, při ukázce Vodní záchranné služby si prošli i desatero bezpečnosti u vody, a s Jihočeskou záchrannou brigádou kynologů se seznámili s výcvikem záchranářských psů a vyhledávání osob v sutinách i na ploše. V prachatickém bazéně si některé děti osvěžily informace z oblasti záchrany tonoucích, díky Portus Prachatice se učily rozpoznávat FakeNews.

 

       Po dvou letech se konečně mohla konat soutěž mladých zdravotníků, tým mladých zdravotníků z kroužku reprezentoval okres Prachatice v kategorii 2. stupeň ZŠ a umístil se na čtvrtém místě. Děti z kroužku připravily i modelové situace pro účastníky kurzu Zdravotník zotavovacích akcí.

 

       I nadále s podporou Jihočeského kraje, Nadace rozvoje občanské společnosti, Nadace ČEZ a ČEPS, MAS Šumavsko a MŠMT pokračujeme, čeká nás týdenní soustředění, výlety a další exkurze.

 

       Zároveň už se těšíme na setkání první úterý po prázdninách. Každý se k nám může přidat.

 

Text a foto: Zuzana Pelikánová

{gallery}Jitka/rok2022/cerven/zdrav{/gallery}  

 

 


{jcomments off}