Zájem o ubytování v lipenských kempech je veliký

 

Zájem o ubytování v lipenských kempech je veliký 

 

 

       Lipenské kempy jsou nyní bez výjimky otevřené a zejména o víkendech se plní prvními klienty. Jejich majitelé či provozovatelé letos do jejich vybavení investovali stovky tisíc, někde i miliony korun. Také z toho důvodu, ale i kvůli nárůstu cen museli zvyšovat ceny za ubytování. „Ceník vždy musíme zveřejnit již po skončení sezóny, tedy v září minulého roku. To ale nikdo netušil, co se bude dít na Ukrajině, ceny elektřiny, plynu, ropy a všeho šly nahoru. Ceny ubytování jsme nechali stejné jako loni, ceny kempování jsme velice mírně zvedli,“ uvádí Tereza Wilzingová z Camping Resortu Frymburk. V luxusním kempu na břehu Lipna je k dispozici 160 karavanových stání či míst pro stany, ale také mobilní domky.

 

       Letos tu investovali do nutných oprav zařízení kempu a strojů, marketingových materiálů a internetu. Větší opravy ale nechávají podle Wilzingové na později a raději tvoří rezervy. V posledních dvou letech zde ubyla zahraniční klientela, ale přibylo více českých hostů. „Hlavní sezóny proběhly normálně. Méně se ale jezdí před sezónou. Dva roky cizinci nemohli přijet dříve než v červnu, kdy Češi nemají prázdniny. Nyní situaci nelze odhadnout kvůli vývoji na Ukrajině. Pro cizince – seniory jsme země hodně blízko válce a bojí si v ČR rezervovat dovolenou,“ shrnula Wilzingová.j

 

       Před začátkem letošní sezóny je zatím typické vyčkávání související s blokací termínu a zaplacením zálohy. Aktuálně je také nižší počet rezervací, než bývali provozovatelé zvyklí. Ti také čekají, že hosté budou více šetřit. Obsazenost na hlavní sezónu ale odhadují zatím velice optimisticky. „Zájem o dovolenou na Lipně je velký, v červenci a srpnu jsou již hodně plné termíny pro karavanová místa u vody, prémiová místa s vlastní koupelnou a komfortní místa s přípojkami na vodu. Na červen máme také již dost rezervací hlavně díky německým a rakouským svátkům Pfingsten,“ uvádí Wilzingová s tím, že má obavy, zda rezervace zůstanou. „Rezervační kolotoč nám připomíná minulý a předminulý rok, kdy není nic dané, až do příjezdu hosta. Souvisí s tím také očekávání hostů, že jim bude vždy vše vráceno, což k jejich spokojenosti děláme,“ doplňuje.

 

       Také hosté kempu Modřín v Lipně nad Vltavou mohou využít novou páteřní komunikaci v kempu, která je nyní asfaltová, a zamezí nadbytečnému prášení. „Hlavní novinkou je nový provoz restaurace Gril Modřín. V kempu bude vonět gril plný dobrot vyrobených z čerstvých a maximálně lokálních surovin. Menu sestavil šéfkuchař Michal Hruda, který se v tomto případě inspiroval nejenom lokálními surovinami, ale i různorodými přístupy ke grilování po celém světě. Jídelníček je ale pestrý a nechybí v něm ani saláty a lehká jídla,“ uvedla Olga Kneiflová, tisková mluvčí společnosti Lipnoservis, která kemp vlastní.

 

       Také zde investovaly do vybavení stovky tisíc korun, aby byla sezóna alespoň stejně obsazená, jako dvě předchozí, covidové. Sezóna 2020 byla podle Kneiflové relativně silná. Hosté z ČR nahradili téměř 100% výpadek zahraničních klientů. „Sezóna 2021 byla také dobrá, a to i navzdory situaci a všem nesmyslným opatřením a strašení lidí. Obecně lze říci, že sezóny byly srovnatelné s předchozími a složení klientů bylo rozdílné,“ uvedla. Počet rezervací na letní sezonu se zvyšuje každým dnem. „Kapacita kempu Modřín je naštěstí dostatečná, ale ta nejlepší a nejoblíbenější místa přímo u vody se plní rychle a jako první. Určitě radíme zarezervovat je co nejdříve,“ uvádí.

 

       V pihlovskén kempu U Kukačků mají všechny čtyři mobilní domky a obě chaty na léto obsazené, většina míst pro stany i karavany je ještě volná. Podle majitele Václava Mareše to řeší lidé na poslední chvíli, podle počasí. Kapacita je 400 míst pro stany a karavany. Peníze dal kemp letos jen do údržby. „I kvůli válce na Ukrajině jsme trochu vypustili přemýšlení nad novými investicemi,” řekl Mareš.

 

       Investice omezili i v kempu Olšina u Černé v Pošumaví. Chatky s WC a kuchyňkou mají obsazené z 80 procent, obyčejné chaty jsou ještě z poloviny volné. V kempu je 40 chatek, většinou čtyřlůžkových, 400 míst s elektrickou přípojkou,“ uvedla Jitka Vozková, spolumajitelka kempu s rozlohou 4,5 hektaru a místem až pro 800 lidí.

 

       Podle Adély Černé z kempu Jestřábí I., který leží v Černé v Pošumaví, tu loni stoupl počet karavanistů oproti pobytům pod střechou, hosté méně využívali restauraci a vozili si vlastní stravování.

 

       Letos se tu hosté mohou těšit na novou restauraci, kde bude bohatý výběr zmrzlin a dále masové i vegetariánské pokrmy. Nové možnosti ubytování nabídne luxusní vila, postavená nedaleko Lipna. Nová je také příjezdová cesta a upravené jsou pozemky pro stanová a karavanová stání. Kemp je na Lipensku známý skrze sportovní půjčovnu s bohatým sortimentem, včetně lektorů windsurfingu, jachtingu, kiteboardingu.

 

 

TURISTICKÝ SPOLEK LIPENSKA
Mgr. Pavel Pechoušek MBA

{gallery}Jitka/rok2022/kveten/lip{/gallery}  

 

 


{jcomments off}