Vimperk zažije jedinečnou cyklistickou sezónu

 

 

Vimperk zažije jedinečnou cyklistickou sezónu – chystá novou trasu cyklobusu, mění zastaralé značení a připravuje sportovní akci pro cyklisty

 

 

       Město Vimperk navazuje na loňský úspěch a rozjíždí projekt „ŠUMAVOU NA KOLE vimperským cyklobusem“. Rozšiřuje délku tras v centrální části Šumavy, po kterých bude cyklobus turisty i místní vozit. Nově už také nebudou vozy s cyklovleky vyrážet na trasu jen v pracovní dny, ale také o víkendech.

 

       Projekt, který od počátku řídí a financuje město, již nebude pokrývat pouze úsek z Vimperka, na Kvildu a Borová Lada, novým partnerem se stal také městys Strážný. I tam bude přes léto vimperský cyklobus zajíždět. Jezdit bude od 1. července do 31. srpna. „Náklady činí kolem 530 tisíc korun, téměř pětinou nás ale podpoří městys Strážný. Kromě dalších přispívajících, kterými byly v loňském roce Česká unie sportu a obce Zdíkov, Stachy, Modrava, Nové Hutě, Kvilda a Borová Lada, je projekt podpořen z rozpočtu Jihočeského kraje ve výši 138.659 korun. Cyklobus by měl na Kvildě navazovat na zelené linky plzeňského Povedu a českobudějovického Jikordu. Měla by v něm platit i zvýhodněná jihočeský jízdenka od Jikordu. Kapacita cyklobusu je 20 osob,“ uvedla Lenka Pechoušková, která pracuje na odboru školství, kultury a cestovního ruchu MěÚ Vimperk a má projekt na starosti.

 

       Vimperk nyní jedná se všemi menšími obcemi na trase o příspěvku na provoz i v tomto roce. Provozovat cyklobus budecyklobus s vlekem ilustracni foto vimperský dopravce Švarctrans, který stejně jako vloni vyhrál výběrové řízení. Cyklobus bude jezdit dvakrát denně na Strážný a zpět. Dopolední trasa bude ale jiná než odpolední. Nejprve pojede z Vimperka a dále do Zdíkova, do Stach, Zadova, Churáňova, Kvildy, Borových Lad, Horní Vltavice a Strážného a stejnou trasou zpět. Odpolední pak pojede stejně, ale zpět se bude vracet rychlejší trasou Strážný – Horní Vltavice – Kubova Huť – Vimperk. Posune se oproti loňsku čas odjezdu z Vimperka z 8:00 na 8:40 hodin.

 

       Vimperk tak v rámci podpory šetrné turistiky vychází tímto projektem vstříc velké skupině amatérských i profesionálních sportovců. To ocenila i Nadace jihočeské cyklostezky a vybrala letos město Vimperk, které má přízvisko „Brána Šumavy“, pilotním městem pro důležitý projekt této cyklistické sezóny. Projekt za stovky tisíc korun má za cíl vyměnit původní cykloturistické tzv. pásové značení budované v minulém století Klubem českých turistů (KČT). To už bylo v minulosti na většině území Jižních Čech nahrazeno novým cyklodopravním značením dle příslušné vyhlášky (jsou to tzv. žluté značky, pozn. aut.). „Na území CHKO a NP Šumava však tento relikt zůstal, funkčně se přežil a je potřeba jej s ostatním územím jižních Čech sjednotit,“ uvádí Jan Vlášek z Nadace jihočeské cyklostezky. Po pečlivém auditu cyklistické infrastruktury Nadace jihočeské cyklostezky vytipovala, že půjde o horní desítky kilometrů. A proč začínají právě Vimperkem? „Vimperk je brána Šumavy a začíná být výkladní skříní přístupu ke zdravému turismu,“ uvádí Vlášek.

 

       Kromě výměny pásového značení podpoří Nadace jihočeské cyklostezky ze svého Grantového programu na podporu pořádání cykloturistických akcí i další snažení města o propagaci cykloturistiky. Jedná se o akci Hurá na kola, která se bude konat 26. 6. 2021 ve sportovně rekreačním areálu Vodník. Město vyšle rodiny s dětmi nebo jednotlivce na nově proznačené cyklotrasy 1201, 1280 a 1281 mezi Vimperkem, Zadovem a Novými Hutěmi. Dva okruhy – dětský a pro dospělé nabídnou tip, kudy se vydat na kole a aktivně strávit volný čas s rodinou nebo přáteli. Trasy nechalo město na vlastní náklady přeložit nebo nově vyznačit na podzim roku 2020. Podle aktuálních opatření bude na Vodníku čekat i občerstvení, kapela, soutěže pro děti apod.

 

       Před startem turistické sezóny se jedná o další důležitý moment, který dále zvyšuje prestiž tohoto sedmitisícového města. Na začátku června se po více než ročních opravách, které stály více než 300 milionů korun, otevře zdejší renesanční zámek.  Město navíc chystá řadu dalších atrakcí, jako například otevření městské zvonice pro veřejnost, nové vycházkové trasy nebo edukativní prvky pro děti v terénu. 

 

 

Bc. Lenka Pechoušková
Referent odboru školství, kultury a cestovního ruchu

logonc

 

{gallery}Jitka/rok2021/kveten/cyklo{/gallery}

{jcomments off}