peseknove

I střet zájmů je korupce

 
obr

I STŘET ZÁJMŮ JE KORUPCE

 

 

      „Transparency International, (dále jen TI) zveřejnila nový Index vnímání korupce (CPI) za rok 2020. Je to jediný žebříček, který porovnává míru korupce v celkem 180 zemích světa. A Česko z něj vůbec nevychází dobře. Oproti minulému měření jsme si pohoršili o dva body. Za průměrem států Evropské unie zaostáváme celkem o deset bodů. Co je alarmující, že jsme propadli zejména v indexu, který ukazuje, do jaké míry je veřejným funkcionářům bráněno zneužívat svého postavení pro osobní prospěch. Prohlubuje se také vliv politiků na rozhodování úředníků. Česko stále nepřijalo komplexní protikorupční opatření. Naopak jsme svědky snah o oklešťování už platných protikorupčních pravidel. Je čím dál těžší dostat se k informacím od úřadů nebo k majetkovému přiznání politiků. Nedaří se zajistit opravdovou nezávislost úředníků a těch, kdo dohlížejí na politickou moc. Stále chybí zákon o regulaci lobbingu.“ (zdroj TI)

 

 

       Když tuto zprávu přetransformujeme na Vimperské podmínky, tak k růstu tohoto indexu bohužel značně připívají i Vimperští politici.

 

 

       Lze jinak popsat situaci než střet zájmů, kdy pan Paštika je v dozorčí radě Městských služeb města Vimperk, které jsou nuceny na základě tzv. „Gentlemanské dohody“, dále jen GD, síct prostranství kolem pronajatých chatek na Vodníku, a to přestože tuto povinnost má nájemník, tedy pan Paštika, uloženou v nájemní smlouvě. Po usilovném pátrání jsem nepřišel na to, co je vlastně předmět této GD, kdo se na ní dohodl a za jakých podmínek. Podle mě jde o klasické zneužití pravomoci,
a to plně v duchu výše popsaného problému TI.

 

 

       Jak byste, milí spoluobčané, nazvali situaci, kdy sporťáci ovládli Radu města a již přímo úkolují Městské služby zasněžováním Vodníku a úpravy tras, a za tímto účelem navýšili Městským službám rozpočet o cca 2 miliony korun oproti letům minulým?

 

 

       Jaký je důvod při rekonstrukci ulice 1. máje nakupovat to nejdražší osvětlení, několikrát předimenzované, jak výkonem, tak i počtem, či nákupem předraženého inventáře v této ulici, než splnit zadání, a to utratit co nejvíce peněz z městské kasy, na základě zadání určitých politiků, aby zbylo i nějaké procentíčko z utracené sumy i pro ně?

 

 

       Je pak velice smutné poslouchat srdceryvný projev pana Kotála na zasedání zastupitelstva, a asi oprávněný, který nás sice chválí, že jsme dlouholetí přeborníci v třídění odpadu a nemá na nás celá republika, ale přesto musí požádat o navýšení poplatku za svoz odpadů.

 

 

       Chápu, že se všechno tak nějak zdražuje, ale jak chcete motivovat prosté občany, když je za jejich celoroční úsilí neoceníte, ba naopak jim ještě zatížíte domácí rozpočet zvýšením poplatků, a to ať jde o popelnice, vodné a stočné, nebo dokonce i o nemalé zvýšení poplatků za domácí mazlíčky.

 

 

       Již jsem na tuto situaci několikrát upozorňoval, že Vimperáci se dělí do dvou skupin, na chovné a tažné. Schválně, kdo si myslí, že paní starostka odpověděla na můj otevřený dopis? Nejsem žádný ješita, tak mě to ani moc nevadí, že je ticho po pěšině, ale co mě rozhodně vadí je to, že na jednoznačné a veřejné upozornění o porušování zákona ze strany pana Paštiky, ani nezareagovala. To už mi trošku hraničí se zneužitím pravomoci úřední osoby, protože v tomto případě má povinnost konat.

 

 

        Nevím, čím je paní Martanová panu Paštikovi zavázaná, že mu vychází tak nadstandardně vstříc, ať už tím, že nerespektuje nařízení nadřízeného orgánu o zákazu výstavby výškového hotelu na Vodníku, či zcela flagrantně přehlíží porušování zákona, jako v případech opakovaných černých staveb pana Paštiky. Jako příklad uvádím nepovolené rozšíření pronajatého parkoviště pro návštěvníky restaurace Vodník, které neskončilo tím, že mu nájem byl s okamžitou platností zrušen, jak by se u černé stavby dalo předpokládat, ale parkoviště mu naopak pronajali na 30 let s právem stavby. Další černé stavby jsem popsal v otevřeném dopise, kdy jde o zmiňované billboardy.

 

 

       Přitom se má na příštím zasedání zastupitelstva, na žádost pana Paštiky, kterému nájemní smlouva na chatky končí v roce 2026, rozhodovat o prodloužení nájmu chatek na 40 let za současných podmínek, tedy za 80.000,- Kč/rok. Pozorný čtenář otevřeného dopisu starostce města Vimperk si jistě pamatuje, že roční zisk je jen z chatek za sezónu 2.000.000,- Kč. Pan Paštika velkoryse nabídl, že do 5 let chatky vybuduje takové, aby byly celoročně obyvatelné, ale hlavně pronajímatelné. Dokonce se zavázal, za dva velkoplošné billboardy platit, ale ovšem v jeho stylu, tzn. za dva velkoplošné billboardy ročně zaplatí městu 5.000,- Kč. Co na tom, že např. měsíční nájem jednoho billboardu je u prodejny Penny za 5.000,-Kč. A jeho velkorysá nabídka pokračuje, město získá zadarmo vodu do sněžných děl na zasněžování plochy z nádrže Vodník. Je nabíledni, že okruh na Vodníku budou samozřejmě hlavně používat hosté z jeho budoucího hotelu.

 

 

       Takto by se dalo pokračovat ještě dlouho na téma střet zájmů, ruka ruku myje, Gentlemanská dohoda či očividné přehlížení pochybení Vimperské elity, jen se ptám, jak dlouho si toto papalášství necháme líbit?

 

 

S pozdravem

 

Ing. Milan Pešek

 

 


 

{jcomments off}