Lipno se začíná plnit sportovci i turisty

 

 spolek

 

 

Lipno se začíná plnit sportovci i turisty

 

 

 

 

 

      Hladina lipenského jezera se vrací k normálnímu životu a začíná se plnit loděmi, na kterých si užívají jak sportovci a to i ti profesionální, tak rekreanty. V hojně navštěvovaném kempu Jestřábí v Černé v Pošumaví trénuje česká reprezentace v jachtingu a windsurfingu. Od víkendu zde také funguje unikátní dětský kroužek vodních sportů Junior Pro Team, ve kterém se učí děti od osmi do patnácti let. První turisty také o tomto víkendu převezl parník Adalbert Stifter.

 

 

 

       Do Černé v Pošumaví se o víkendu nastěhovala česká mládežnická reprezentace, kterou nyní také vedou největší osobnosti našeho jachtingu a windsurfingu – Nikol Staňková, David Křížek nebo Karel Lavický, který se nominoval na olympiádu do Tokia. Za normálních okolností by byli v zahraničí, kde jsou lepší povětrnostní podmínky, kvůli koronoviru jsou v tuzemsku. „Již od malička jsem trávil na Lipně mnoho času. Jak v létě tak v zimě. Jezdili jsme s rodiči skoro každý víkend. V zimě jsme bruslili či jezdili na lyžích a v létě jsem nejdříve chodil na ryby jezdil na lodi a postupně jsem začal jezdit na prkně. Myslím, že mi bylo zhruba 12let když jsem poprvé stál na prkně,“ vzpomíná Karel Lavický, který se na Lipně začal učit surfovat v roce 1996. „Lipno bylo vždy jednou z nejlepších lokalit na windsurfing v ČR. Je zde velká vodní plocha – Černá nebo Kovářov a vítr se zde může po vodní hladině dobře rozběhnout,“ doplňuje.

 

 

 

       Reprezentaci dětí ve věku do 15 let trénuje rodačka z Lipna nad Vltavou Nikol Staňková. „Využíváme ty největší vody a zatím jsme nejvíce dní od konce karantény strávili při tréninku na lipenském jezeře. Za posledních několik lipenských tréninkových dní jsme byli velice překvapeni jak krásně nám vycházely povětrnostní podmínky pro jachting. Zatím se nám nestalo, že by nefoukalo, takže všechny dny šly k jachtařskému tréninku využít. sportovní zázemí v kempu Jestřábí je jedno z nejlepších v České republice a jsme moc rádi, že jej můžeme využíva,“ uvedla Nikol Staňková. „Lipenské jezero má pro český jachting jistě důležité postavení. img 0904Všichni víme, že Lipno je české moře a ví to zejména všichni kdo se u vody pohybují. Během dní, které jsem u lipenského jezera strávila bylo krásné sledovat a potkávat takové množství jachtařů, windserfařů, kiterů a všech dalších nadšenců do vodních sportů, kteří se na lipenském jezeře setkávají,“ doplňuje.

 

 

 

       Obě tyto osobnosti českého sportu pomáhali také připravit tréninkový program pro děti, které jsou členy Jachetního klubu v Černé v Pošumaví (YK Jestřábí). Instruktory jsou také provozovatelé zdejšího kempu Adéla Černá a Petr Beneš. Cílem kroužku je zatraktivnit dětem jachting zařazením moderních a adrenalinových sportů jakými je například také kiteboarding a windsurfing. „Program se skládá ze tří hlavních jachetních disciplín a podpůrné mimosezónní náplně, zaměřené především na fyzickou zdatnost, schopnosti záchrany a sebezáchrany, otužování a plavání,“ uvádí Adéla Černá. „Zájem o kroužek je opravdu velký. Rodiče vozí děti na soustředění až z Jindřichova Hradce a Prahy. S ohledem na velké dojezdové vzdálenosti je kroužek koncipován jako jedno až dvoudenní soustředění, které se koná jednou za dva týdny,“ uvádí Adéla Černá.

 

 

 

       „Je skvělé, že jsme našim svěřencům zajistili ty nejlepší trenéry již od prvních krůčků a můžeme je v začátku jejich sportovní kariéry podpořit poskytnutým vybavením a zázemím,“ pochvaluje si předseda YK Jestřábí Petr Beneš. První desítky turistů převezl o tomto víkendu také Adalbert Stifter. Parník o víkendu jezdil na trase z Lipna nad Vltavou, přes Frymburk, do Dolní Vltavice.

 

 

 

       „Jednalo se o první jízdy. Turistů bylo zatím jen velice málo. Příští víkend budeme jezdit znovu,“ uvádí Karel Andrle. Na lodi ještě nebyl otevřený bar a kuchyně, který bude k dispozici od příštího týdne.

 

 

       “Lipensko to je příroda, památky, cyklistika, turistické atrakce, aktivity vázané na stojaté i tekoucí vody, ale také vrcholový sport. Soustředění na Lipensku je pro mnoho sportovních disciplín přímo ideální, včetně možností trénovat v nadmořské výšce nad 1000 metrů. Lipno sice není Středozemní moře ani Lago di Garda, ale pořád je to naše jihočeské moře a přítomnost profesionálních jachtařů těší nejenom nás, ale i přihlížející diváky,“ uvedl Jiří Mánek z Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj turistického ruchu na území od Stožce po Rožmberk.

 

 

 

TURISTICKÝ SPOLEK LIPENSKA
Text : Pavel Pechoušek
manažer pro PR a media
Fotografie : Adéla Černá
 

{gallery}Jitka/rok2020/kveten/lipno{/gallery} 

{jcomments off}