Silnější mrazy na Šumavě až na jaře

 

 

Silnější mrazy na Šumavě až na jaře

 

 

 

 

       Z pohledu meteorologického již s koncem února skončila tzv. klimatologická zima, která zahrnuje tři měsíce: prosinec, leden a únor. Tato zima byla v šumavském podhůří i oblasti zimních středisek sněhově slabá, i v těch výše položených kolem 1050 m n. m. sníh několikrát úplně roztál.

 

 

 

      Ještě hůře to bylo s mrazivostí právě skončené zimy. Poprvé za více než 40 let našeho měření, ani na nejchladnějších lokalitách Šumavy, tzv. ,,mrazovkách”, neklesla teplota na -20° C (nejníže to bylo zatím letos 6. února na stanici Kvilda – Perla -19,9 °C). Také měsíc březen začal velmi teple a i v podhorském Vimperku na konci minulého týdne teploty překračovaly hodnotu +18 °C.

 

 

 

       V sobotu od rozednění přišel v chladném severovýchodním proudění rychlý pokles teploty vzduchu a vydatné sněžení. Sníh, který se ve Vimperku v průběhu zimy moc neukazoval, se s nástupem jara ještě stále drží již prakticky čtvrtým dnem. To samozřejmě není u nás nic neobvyklého, ale mrazy na pondělí a úterý s téměř -13 °C jsou zde svou silou mimořádné.

 

 

 

       Tím se také vyskytly podmínky pro vskutku zimní mrazivé hodnoty na zmiňovaných ,,mrazovkách”. V pondělí 23. března na stanici Kvilda – Perla byla dosažena teplota -22,1 °C, druhá nejnižší teplota vzduchu pak byla naměřena v obci Arnoštov, kde teploměr na tamní stanici ukázal minimum -21,1 °C. Také v obci Horská Kvilda se obyvatelé probouzeli do téměř -20 stupňového mrazu. Daleko k tomuto mrazu nebyli (jen o tři desetiny) ani obyvatelé Zbytin. Podobně mrazivá byla i noc na úterý, kdy stanice Kvilda – Perla zaznamenala nad ránem minimum -20,6 °C, Arnoštov a Horská Kvilda pak mráz jen o stupeň slabší.

 

 

 graf kvilda

 

 

       Příroda na Šumavě opět předvedla ukázku co umí a jak si počasí zařídí dle svých pravidel. Nikdo, ani nejlepší modely a předpovědi na počátku března podle dostupných informací s něčím podobným dopředu nepočítaly. 

 

Dne 24.03.2020

 

 

{gallery}Jitka/rok2020/brezen/teplota{/gallery}  

 

 

Aktualizace 

 

 

       Do třetice ještě i noc na středu 25. března byla také velmi chladná. Ve Vimperku opět klesla teplota vzduchu znatelně, až pod -11 °C. Nejnižší hodnota Šumavy byla dosažena opět na stanici Kvilda – Perla -18,2 °C. ( Arnoštov -17,8 °C). V následujících dnech by mělo docházet k oteplování a zmírnění nočních mrazů.

 

 

 graf arnostov

 

Antonín Vojvodík, Jan Procházka 

{jcomments off}