V šumavské Lenoře v sobotu ráno začal úklid

V Lenoře začal po tragickém výbuchu úklid. Přijeli dobrovolníci

 

DSC 0001

V šumavské Lenoře v sobotu ráno začal úklid trosek po čtvrtečním tragickém výbuchu bytového domu u místní historické pece. Obec svolala dobrovolníky, kteří se dali do úklidu kolem domů a také uvnitř ve společných prostorách. Dorazily sem rovněž firmy, které se pokusí zprovoznit v jednom z domů topení a elektřinu.

 

K výbuchu došlo v bytovce číslo popisné 31 ve čtvrtek kolem čtvrté hodiny nad ránem. Explozí bylo podle svědků několik. Jeden muž při výbuchu zemřel a devět lidí bylo zraněno. Většinou utrpěli popáleniny. Poškozeny pak byly i sousední dvě bytovky číslo 32 a 33, ze kterých bylo evakuováno devatenáct lidí.

 

DSC 0007 

 

V devět hodin v sobotu se u domů sešli dobrovolníci, které na brigádu sezvala obec. Starosta Antonín Chrapan odhadl jejich počet na minimálně šest desítek. Přišlo hodně místních lidí. „Přijeli ale i lidé z Volar nebo dobrovolní hasiči z Vlachova Březí,“ řekl starosta.

 

Úkol pro ně byl jednoduchý. Odklízení trosek z okolí domů a úklid společných prostor v domech číslo 32 a 33. Bytovka zničená výbuchem bude stržena – její demolici bude platit Jihočeský kraj. Do úklidu se zapojila i čtyřiadvacetiletá Monika Strapková z Lenory. „Přišla jsem pomoct, protože je to potřeba. Je tu hodně práce a mám to sem z domova dvacet metrů,“ řekla. Její strýc bydlí v domě číslo 32 a jeho byt patří k nejpoškozenějším.

 

Nepřišli ale jen lidé, kteří mají v Lenoře známé a příbuzné, ale i lidé, kteří jen prostě o tragickém výbuchu slyšeli a rozhodli se pomoct. Z Borových Lad takto přijela Lenka Václavíková. „Je to jediná a ta nejlepší věc, co jsem mohla udělat,“ řekla nám.

 

DSC 0020 

 

Detonací bylo podle Svatopluka Pevného a Tomáše Strapka několik. „Těch ran bylo určitě čtyři pět,“ řekl Tomáš Strapek. „Všechno pak začalo strašně rychle hořet. Byly to sekundy,“ popsal první vteřiny po explozi Svatopluk Pevný. Oba muži jsou přesvědčeni, že výbuch úmyslně způsobil muž, který při něm zemřel, s tím, že po zničeném domě nastražil plynové lahve a pak vše odpálil. „Podle mě to vzal odspoda, aby lidi nemohli utéct,“ spekuloval Tomáš Strapek.

 

Sbírka na pomoc obětem exploze plynu v Lenoře: Díky nadaci ADRA se podařilo v rekordním čase vytvořit účet se sbírkou pro naše spoluobčany, kteří následkem exploze plynu přišli v Lenoře o domov. Všichni budou potřebovat pro překonání této těžké situace mnoho věcí. S finančním základem pro nový start vše jistě půjde o něco lépe. Příspěvky je možné zasílat na č.ú. 66888866/0300 variabilní symbol 577.

Zdroj: lenora.cz

 

Text zdroj: https://prachaticky.denik.cz/ 

 

  {gallery}vimperk/2019/foto_zdenek_formanek/rijen/lenora/{/gallery}

{jcomments off}