Fišerka má nový kabát

 

 

 

Fišerka má nový kabát

 

 

 

 

       Dnem 8.4.2019 byla předáním staveniště zahájena přestavba Fišerky včetně přilehlých ulic na okružní křižovatku a po šesti měsících k 1.10.2019 byla otevřena. Díky výstavbě došlo i na úpravy dopravy, kterou přivítají všichni řidiči i chodci. Z kruhového objezdu je možné vyjet směrem na Strakonice a do čerpací stanici vjet z odbočovacího pruhu. Chodci nemusí složitě obcházet celou křižovatku, ale bezpečně projít kolem dokola na nově vybudované chodníky.

 

 

 

       Stavbu realizovalo město společně s Jihočeským kraje, protože komunikace je v jeho vlastnictví, ostatní stavby jako chodníky, veřejné osvětlení, některé sítě a část místních komunikací byly záležitostí města. Zhotovitelem stavby byla společnost STRABAG, a.s.

 

 

 

       Celkové vysoutěžené náklady na realizaci okružní křižovatky byly 26 120 625 Kč vč. DPH. Z toho podíl Jihočeského kraje byl ve výši 19 029 255 Kč a podíl města Vimperk byl 7 091 370 Kč. Během stavby došlo k některým vyvolaným změnám, a proto konečná cena díla bude známá po závěrečném vyúčtování.

 

 

 

       Stavba byla prováděna ve třech etapách, tak aby v průběhu výstavby byla v co největší míře zachována obslužnost okolních komunikací. Během druhé a třetí etapy byla doprava usměrňována semafory.

 

 

 

       Jedním z posledních a pro město důležitých rozhodnutí bylo řešení zeleně ve středu okružní křižovatky. Chtěli jsme, aby tento střed symbolizoval něco, co má vztah k našemu městu. Nakonec jsme se rozhodli po společných diskuzích s městským architektem, vybrat zeleň charakteristickou pro Šumavu, protože Vimperk je jednou z jejích bran. Do středu na návrh architekta budou umístěny čtyři stožáry pro upoutávku na kulturní či jiné akce ve městě.

 

 

 

       Společně s třetí etapou byly zahájeny práce na rekonstrukci ulice 1. máje. Stavební povolení na tuto komunikaci je vydané, ale nenabylo právní moci. Práce mohou probíhat na podzemních sítí, protože se jedná o záležitosti na stavební ohlášení. V souvislosti s probíhajícími pracemi bude vjezd do ulice 1. máje z okružní křižovatky Fišerka nadále uzavřen, a to nejpozději do 20. října. Po celé zimní období bude však tato ulice průjezdná.

 

 

 

Za město Vimperk

Jaroslava Martanová a Zdeněk Kuncl 

{gallery}Jitka/rijen/fiser{/gallery} 

{jcomments off}