babis

Výzva poslancům

 

rekons

 

 

Nezávislost nejvyššího státního zástupce je v ohrožení. Vyzýváme poslance, aby zasáhli

 

 

 

 

       Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo odhalilo v plné kráse závažný systémový průšvih. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman bude rozhodovat o tom, jestli předsedu vlády poslat před soud. Vláda téhož premiéra má zároveň pravomoc se nejvyššího žalobce kdykoliv a bez udání důvodů zbavit.

 

 

       Nejvyšší státní zástupce nemá zajištěnou nezávislou pozici při prošetřování živé trestní kauzy a rovnost před zákonem je významně ohrožena. Na akutní potřebu urychleně přijmout novelu zákona o státním zastupitelství, která by vládě tuto pravomoc vzala, upozorňujeme již od dubna. Teď už jde ale opravdu do tuhého.

 

 

       Všem poslancům a senátorům jsme proto zaslali otevřený dopis, aby úzkou poslaneckou novelu přijali co nejdříve. Návrh poslanců z Pirátské strany, ODS a KDU-ČSL již čeká ve Sněmovně, poslanci ho mohou schválit příští týden, Senát zanedlouho poté a novela by tak mohla začít platit už v listopadu. Pomozte nám zákonodárce přesvědčit, aby novelu urychleně přijali!

 

 

       Třeba přes naši novou mobilní aplikaci Reflektor nebo e-mailem. Politiky, které je potřeba oslovit přednostně, najdete zde.

 

 

babis

 

 

 

Marie Benešová urychlené přijetí novely zákona o státním zastupitelství odmítá

 

 

 

       K pojistkám nezávislé justice jsme se opět sešli s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou. Podpořit úzkou poslaneckou novelu zákona o státním zastupitelství ale odmítá a nadále prosazuje pouze svoji ministerskou novelu. Ta sebou ale nese závažná rizikavliv vlády na státní zástupce by totiž ještě posílila. Proti návrhu stojí opozice, státní zástupci a především ho odmítá podpořit samotný koaliční partner ČSSD.

 

 

       O pojistkách pro nezávislou justici tak nadále vyjednáváme především s poslanci. Všechny naše schůzky můžete sledovat tady.

 

 

Za tým Rekonstrukce státu

Tereza Krištofová a Ervín Hausvater

{jcomments off}