vavi

Vodník: Nevhodně vysoký hotel

 

 

 

Nevhodně vysoký hotel na Vodníku

 

 

 

 

 

       Ve 12. čísle Malých novin Vimperska naleznete tento text věnující se hotelu na Vodníku, který tam bude i přes společné námitky mnoha obyvatel Vimperka k jeho výšce s největší pravděpodobností postaven.

 

 

 

 

 

       Vážení a milí spoluobčané,

 

 

       řada z vás mi volá s otázkou, zda se nám podařilo sehnat potřebných 200 podpisů k podání námitky k plánované výstavbě 13m vysokého hotelu na Vodníku. Taky se ptáte, kolik lidí se k námitce připojilo. Přestože je na podání námitky vždy velice krátká doba šesti dnů a navíc bylo i období dovolených, námitku jsme podali s vašimi 247 podpisy. Podpořili ji obyvatelé Vimperka i přilehlých osad. Ještě po odevzdání námitky nám voláte, že chcete připojit svůj podpis a děkujete nám, že se snažíme údolí Vodníku ochránit. I my děkujeme všem, kdo svůj podpis nyní i v minulosti připojili a není jim lhostejné, co na Vodníku nakonec bude. Na tuto otázku nám již zčásti odpovědělo druhé veřejné projednání Změny č. 2 územního plánu. Byli jsme na něm přítomni, protože se týkalo především Vodníku. Bohužel je téměř jisté, že naše společné námitky nezastaví současné vedení města a 13 zastupitelů. Přes veškerá vyjádření odborníků a původního záporného stanoviska Krajského úřadu dávají tito lidé velice nestandartním způsobem a poprvé v historii Vimperka zcela nepokrytě přednost zájmům investora – manželům Paštikovým – před ochranou a zachováním tohoto na vimperské poměry vzácného a jedinečného území.

 

 

 

 

       Jak řekl zástupce krajského úřadu, byla chyba zde vůbec povolit stavbu o výšce 11m. Již v reakci na navrhované zvýšení zastavitelnosti i výškového regulativu se měl prvotně a především vyjádřit vimperský odbor životního prostředí. To po něm ovšem prý nikdo nepožadoval a stavebnímu úřadu to zákon nenařizuje. I tento způsob je velice zarážející, zvláště pro to, že u jiných staveb je to běžná praxe. Jak jsme se na veřejném projednání dozvěděli, argument, že místní odbor životního prostředí se k územnímu plánu nevyjadřuje, jednoduše neobstojí. Je totiž jasné, že by měl mít svůj vlastní názor, který bude zřetelně prezentovat minimálně ve vztahu k dotčeným orgánům, jako je odbor životního prostředí na Krajském úřadě. Také bylo ze strany zástupců kraje zdůrazněno, že takových přírodních lokalit, jako je Vodník, je již málo a chránit by je měli hlavně představitelé města a příslušní úředníciodpovědní za ochranu přírody a územní plánování. U nás ve Vimperku je to však především ke škodě budoucí generace naopak.

 

 

 

 

       Co je však velmi politováníhodné, je názor velké části vimperské veřejnosti (i těch, kteří nyní i v minulosti podepsali námitky a petici), že jejich podpisy nebudou nic platné, protože si staronové vedení města stejně udělá, co potřebuje. Vimperáci nám říkají, že jsou zde skupiny lidí, které si mohou dělat, co chtějí a určují směr města podle svých zájmů a kontaktů. A ještě víc zarážející a smutné jsou časté věty typu: „Víte, já od města budu něco potřebovat a oni mi to nedají, nebo zamítnou, protože jsem se podepsal, tak to tu teď chodí.“

 

 

 

 

       Uvidíme, jak se k celé věci vedení města dál postaví. Asi je zbytečné, dělat si nějakou naději, že to s údolím na Vodníku dopadne dobře. Na zasedání zastupitelstva jsme se od vedení města dozvěděli, že je ve veřejném zájmu, aby byla restaurace na Vodníku rozšířena a otevřena i v zimě. Město se tehdy pasovalo do role ochránce soukromých zájmů investora. Na veřejném projednání bylo zase ze strany radních řečeno, že na Vodníku existuje synergie radnice, soukromého podnikatele a sportovních spolků. Na otázku, kde zůstávají zájmy veřejnosti, padla odpověď, že ty zastupuje radnice. Takže máme vedení města, které zastupuje veřejný zájem – rozšíření a celoroční provoz soukromé restaurace. Petice a podpisy v souhrnu téměř 2000 občanů města a osad je nezajímají, to asi není vimperská veřejnost. Z takového jednání vedení města je možné jasně vyvodit, jak proběhne stavební řízení, které má být z principu nezávislé. I tak budeme chtít být jeho účastníky. Nevíme však, zda budeme přizváni, přestože na základě vašich podpisů jsme zástupci veřejnosti. Zákon však stavebnímu úřadu nenařizuje umožnit účast spolkům, které se o určitá území dlouhodobě zajímají. A co zákon nenařizuje, nebo se dá nějak překroutit, to se ve Vimperku ze strany v tomto případě příslušných odborů a vedení města využije.

 

 

 

 

       Navíc kapacitě lidí, která by se měla po dokončení stavby na Vodníku pohybovat a být zde ubytována, neodpovídá přístupová cesta nebo množství parkovacích míst. Ale jak řekl pan Kokštein, odbor výstavby vlastně neví, co tam bude a co se na Vodníku možná ještě vybuduje, takže jsou tyto úvahy předčasné. Ty z vás, kdo sledují situaci na Vodníku dlouhodobě, jistě napadne otázka, proč ve zrychleném režimu budovalo město v roce 2016 na Vodník kanalizaci s odůvodněním, že je nutně třeba, protože splašky z (neustále pro veřejnost zavřených) záchodků odtékají do potoka. Realita je taková, že bez kanalizace, na kterou Paštikovi přispěli 300 tis. a která nás všechny stála mnohonásobně více, by nedostali stavební povolení na hotel, který chtějí stavět. Máme začít jmenovat celá obydlená území ve Vimperku nebo osady, či dokonce denně otevřené hospody a rodinné domy, které nejsou odkanalizovány? Při stejném způsobu uvažování se třeba dočkáme nového parkoviště na Vodníku. Můžeme se připravit na variantu, že podle našeho vedení ho bude nutné postavit právě tam mnohem víc nebo dříve než na sídlišti.

 

 

 

 

       Nejhorší na tom je, že ničíme malebná území a předáme je budoucím generacím v horším stavu, než jsme je dostali my. Navíc za situace, kdy na hotel na Vodníku existuje opravdu kvalitní architektonický návrh. Místo něho tam bude stát robustní, nevhodná a pro své okolí naprosto nepřiměřená stavba. A to vše jen díky tomu, že naše současná vládnoucí koalice překroutila existující a zavedená pravidla na samou hranu zákona a naprosto nadstandardním způsobem vyhověla zájmům svého přítele, známého, sponzora a koaličního partnera a ještě je vydává za zájem nás všech.

 

 

 

 

Spravedlnost je ve Vimperku holt jen pro někoho.

 

Věra Vávrová

 

vodnikk

Návrh hotelu, který má podle většiny našich zastupitelů a majitelů pozemků na Vodníku stát. Zdroj: www.winterberg.cz

 

 

vodnikkk

A tady mnohem zdařilejší návrh hotelu, který na Vodníku ale nebude, i když chtějí mít naši zastupitelé Vimperk architektonicky zajímavý a dokonce na to najali městského architekta. Zdroj: h3t architekti, (www.h3t.cz)  

 

{jcomments off}