kutil

Článek zastupitele Zdeňka Kutila

 

 

Vimperáci mají právo na pravdivé informace…

 

 

 

 

       Dovolil jsem si citovat tuto větu z článku „Na prázdniny s čistou hlavou…“ napsaným současnou koalicí. Ano, souhlasím a pokud mají být informace pravdivé, tak i kompletní. Jinak se jedná o demagogii. Najděte si to ve slovníku. Koalice vyzývá k ověřování faktů, kompletním a pravdivým informacím. Doplňuji proto tyto informace, které byly poskytnuty veřejnosti v citovaném článku.

 

 

 

Nákup areálu SAK v Pražské ulici

       Je věcí názoru, zda k současným zanedbaným a často i nevyužívaným nemovitostem ve vlastnictví města dokupovat další dožilé budovy. Je zcela jasné, že tyto budovy bude nutno opravit, napojit na kanalizaci atd. Co v informaci od vedení města nezaznělo je, že cenu obvyklou ve výši 9,75 mil. Kč, po jednání s vedením města sníženou na 7,5 mil. Kč, si určil prodávající – společnost SAK. Toto je z mé strany předmětem kritiky. Odhad by si vždy měl v případě města provést i kupující. Naprosto nepřijatelné je přiznané přemístění Městských služeb do centra města. Investici ve výši 7,5 mil. Kč bych raději viděl umístěnou v rekonstrukci ulice Čelakovského, do zanedbaných bytů, parkoviště na sídlišti atd.

 

 

 

Ulice 1. máje

       Konečně jsme se dočkali od současného vedení konkrétnějších informací. Je vidět, že diskuze na internetu a fb prolomila informační blokádu. Poznamenejme si tedy všichni slib vedení města zahájení rekonstrukce této ulice v letošním roce a v roce 2020 její dokončení. Taktéž se nebudu ohlížet do minulosti a připomínat, že zde byly sliby této rekonstrukce od staronového vedení již v roce 2015. Uvádím na pravou míru kritizovanou informaci Pavla Dvořáka. Rozpočtová cena dle PD a studie zadané paní Martanovou dosáhla výše 82 mil. Kč. Námi vysoutěžená cena je skutečně 75 mil. Kč a taktéž si poznamenám, že za tuto cenu se plánovaná rekonstrukce udělá, jak současné vedení tvrdí. Budu rád, když koalice bude mít pravdu a nedosáhne to avizované ceny ve výši 85 mil. Kč Pavlem Dvořákem a nebo více. Na konci roku 2020 uvidíme.

 

 

 

Oprava komunikací

       Pokud chce koalice reagovat tímto způsobem na kritické články, je nutno připomenut, že to byla právě ona, co svými příspěvky do samizdatů tvrdě kritizovala záplatování našich silnic a chodníků. Ano, je to potřeba každý rok po zimě opravovat. Souhlasím s informací, že roční náklady na výtluky jsou cca 3 mil. Kč. Nám se však povedlo nejen provést opravy (minimálně stejný rozsah), ale v této hodnotě opravovat i celé celky rozbitých vozovek. Například silnice k podchodu. Nyní je situace drobet jiná. Firma dostala zakázku ve výši 6 mil. Kč a na opravu chodníků se rozpočtovým opatřením převádějí další peníze. Chodník v ulici Pražská bude opravován z jiných prostředků. Kritizuji tedy neefektivnost vynakládaných prostředků. Co se týká opravy před necelým měsícem, ta byla skutečně nezvládnutá. Jezdit kolem vyfrézovaných výtluků více jak 3 týdny není pro nikoho příjemné.

 

 

 

Přístřešek na Vodníku

       Koalice píše, že tento projekt zdědila po minulém vedení. Asi si přečetla špatně příspěvek Šárky Janáskové na internetových portálech. V plánu zde bylo vytvořit odlehčenou stavbu – pergolu. Ne nevzhlednou boudu. A také není pravda, že všichni byli pro toto rozpočtové opatření a už vůbec ne pro takovouto nevzhlednou budku.

 

 

 

kutill

Rekonstrukce rozvodů vody v areálu Vodník

       Ano, Šárka Janásková se spletla, a nejednalo se o opravu kanalizace, ale rozvod vody. Nicméně, ptám se, zda toto je nutná a prioritní investice? V takto havarijním stavu máme i jiné stavby ve vlastnictví města. Současné vedení města zastavilo námi rozjeté projekty odkanalizování Pravětína, ulice na Pasovské, ulice K. Světlé. Taktéž došlo ke změně projektové dokumentace ve věci napojení lokality Sloup kanalizací do vimperské čističky. Celá realizace bude dražší a trvat déle. Smysl to nedává.

 

 

 

Městská hromadná doprava

       Současná koalice mě vyučuje z počítání a matematiky. Takže počítejme všichni. Pokud nyní město dotovalo MHD cca 570 tis. Kč a plus výpadek tržeb do konce roku bude 230 tis. Kč (což je polovina roku), bude výpadek tržeb za celý rok 460 tis. Kč. No a 570 tis. Kč + 460 tis. Kč je mnou uváděných 1 mil. Kč. Nehovoříme-li o inflaci a neustálém navyšování cen za pohonné hmoty atd. Ono nakonec není podstatné jestli to bude 800 tis. Kč nebo 1 mil. Kč. Jde o to, že tato služba zdarma bude poskytnuta pouze některým občanům města, ale doplatí na ni všichni ostatní. Ve svém článku jsem uváděl, že je naplánováno zdražení vodného a stočného. Pokud takto budeme dotovat některé služby zdarma, jinde zaplatíme více. To je jasné. Raději než dotovat celou MHD zdarma bych zřizoval další autobusové zastávky této MHD. Nám se to povedlo na Homolce a určitě by to uvítali na Sloupu, Boubské, v Hrabicích. Zde jde spíše o populistické rozhodnutí.

 

 

 

Předseda kontrolního výboru

       Byť má současná koalice naprostou převahu a já to respektuji, nebyla schopna dát funkční kontrolní výbor dohromady do citovaného ZM. A za mě osobně je úsměvné, nebo spíše smutné, hlasovat pro zřejmý střet zájmů při nominaci člena rodiny radního Petráška do kontrolního orgánu města.

 

 

 

       Zopakuji na závěr, že vítám vyjádření současného vedení města, byť zkreslenou formou. Jistě nebudu jediný, kdo bude rád, pokud v tomto bude pokračováno. A tak se rovnou zeptám. Co plánované byty v lesnickém učilišti? Jak dlouho bude nevzhledná a neudržovaná plocha v lokalitě pod zimním stadionem? Bude se opravovat ulice Čelakovského? A jak dále s tím bazénem? Je toho hodně, vím, ale hodně se toho dá zvládnout. Obzvláště pokud máme historicky rozpočet města Vimperk přes 300 mil. Kč (z toho na investice 200 mil. Kč). My jsme to zvládli, to mohu tvrdit a lze to i doložit závěrečným účtem města. Do dnešního dne vidím hotovou pouze kritizovanou boudu na Vodníku. Není to málo?

 

 

Přeji Vám vždy kompletní a pravdivé informace. Čím více, tím lépe.

 

Zdeněk Kutil

{jcomments off}