Rekonstrukce státu

 

 

Prosadili jsme zveřejňování smluv ČEZu a Českých drah!

 

 

 

        Povedlo se! Po 7 letech snažení budou alespoň část svých smluv zveřejňovat všechny státní firmy. Včetně ČEZu a Českých drah, které měly dosud ze zákona o registru neférovou výjimku. Zákonodárci protahovali jednání skoro rok a půl, minulý týden však novelu definitivně odhlasovali.

 

 

        K novele registru smluv jsme v minulých měsících absolvovali desítky schůzek s politiky a podíleli jsme se i na přípravě kompromisního návrhu, který nakonec prošel Sněmovnou i Senátem. Bez Vás aktivních občanů, kteří u politiků lobbovali s námi, bychom se ale neobešli. Díky za to!

 
justice

 

 

Jednáme s politiky o pojistkách pro nezávislost justice

 

 

 

        Na začátku května jsme vládu vyzvali k přijetí 7 pojistek, které posílí nezávislost justice. Vláda však zatím nepřijala ani jedinou. Ministryně spravedlnosti minulý týden předložila vládní návrh novely zákona o státním zastupitelství, ten ale trpí závažnými nedostatky. Část z nich paní ministryně v úterý na společné schůzce přislíbila napravit. Přesto pochybujeme, že by vládní novela mohla být schválena ještě v tomto funkčním období vlády Andreje Babiše.

 

 

        V současnosti proto lobbujeme za přijetí úzké poslanecké novely, kterou jsme pomáhali připravit opozičním Pirátům, ODS a KDU-ČSL. K podpoře poslaneckého návrhu ale teď musíme přesvědčit i vládní strany.

 

 

       Pomoci nám s tím můžete i vy. Napište poslancům ČSSD a ANO, ať podpoří úzkou poslaneckou novelu! Jedině tak budou přijaty alespoň základní garance nezávislosti justice ještě letos.

 

 

Za tým Rekonstrukce státu

Tereza Krištofová a Ervín Hausvater

{jcomments off}