Dotyk strategie města

 

 

Dotyk strategie města

 

 

 

Všimli jste si, jak často se teď používá slovo „strategie“?

 

 

       Když jsem si přehrál video paní Jaroslavy Martanové s pozvánkou na zasedání zastupitelstva do Výškovic, toto pondělí 24. 6. 2019, tak jsem zpozorněl.

 

 

        Jednalo se o nákup areálu SAK, který přestěhovává své aktivity do svého komplexu k Hrabicím. Nabídka majitele z minulého roku, ještě za našeho vedení radnice, byla syrová, neurčitá ale konkrétní v tom, že město bude oslaveno jako první. Naše odpověď, s kolegou Lukášem Sýsem, byla jasná. Jestli bude zajímavá cena, budeme připraveni pro jednání, ale umístění i charakter prostoru i s halami má své limity a negace..

 

 

       Ale cena 7,5 mil. Kč, přednesená starostkou, mi vyrazila dech. Je to podle ní „strategická poloha pro město“ a mělo by tam být využití pro Městské služby, proto je to potřeba koupit.

       

 

       Tak jsem si otevřel web města s materiály pro zastupitelstvo a byl jsem velmi, velmi překvapen.

 

 

       Takové ty standartní informace od odborů (pozemek, vybavení, odhad majetku, atd.) byly, tak jako to dv22znám, velmi kvalitně a pečlivě úředníky zpracovány. Tak pro připomínku:

 

 

       Celý prostor není odkanalizován, montované haly nejsou zrovna nové, vytápí se tam naftou, bůh ví, co všechno bude potřeba tam upravit, na co se ještě přijde. Odhadní cena, zpracovaná firemním odhadcem je skoro 10 mil.Kč….. Klasický prodejní postup pro přímé jednání, těžko pro aukci nebo dražbu.

 

 

       A je to správné umístění provozu pro naše „kuka vozy“, pro zametací, svozové vozy, traktory, techniku pro sněžnou sezonu, pro sečení a já nevím, co všechno ještě MSl mají. Kousek od centra. Těžká technika asi bude vyjíždět do kopce na hlavní spoj Strakonice – Strážný, kde denně projede víc jak 6 tisíc aut, z toho asi 1/3 jsou náklaďáky. Nebo budou přejíždět můstek, jehož opravu nám minulý starosta Petrášek s kolegyní Martanovou hodně připomínali?

 

 

       Nabízený prostor je pro takovou činnost krajně nevhodný. A vůbec není jasné kolik bude stát provoz, jaké bude využití současného prostoru v podzámčí (prý tam zůstanou městské lesy samy !!!!), atd.. Nic nebylo v materiálech… A údajně ani nebylo odpovězeno na zasedání ZM. Prý se uvidí….

 

 

       Podle mne je to „tunel“, ekonomický nesmysl. K 7,5 mil přidejme nejméně ještě tak 2 mil. Kč na kanály atd. a to bude asi ještě málo. Kalkulace není předložena… Prostě slovem „uvidíme“ vedení se hodně spekuluje.

 

 

       Tvrdě bych vyžadoval, aby „prostor v podzámčí“ byl lépe využit. I za cenu mírných investic. Město má tolik nemovitostí, že potřebuje další a další? A jak se o ně stará? Jenom něco pro příklad.

 

 

       Telekomunikační budova využita nanejvýš z 1/3, radnice rozlezlá po celém městě, výměník Čelakovského nevyužit, internát lesárny od 2011 prázdný, ulice samá díra, bazén nebude, řešení parkování na Sojčáku, na starém sídlišti i v celém městě – nic a nic. Májovka, když čtete články z roku 2015, 2016 v médiích Martanové a Petráška, tak se musíte smát. To by Májovka už měla kolem vzrostlé stromy do nebe a jezdili bychom po vimperské Champs-Elysees.

 

 

A jenom k ceně od Fišerky po Hvězdu za 85, za kolik dál? To nikdo neví…. Nepracuje se na tom!!!!

 

 

Všichni koaliční zastupitelé zvedli pro prodej, předložený starostkou, ruku.

 

 

        Město není ježíšek. Peníze jsou stejně drahé u každého z nás v peněžence, v každé firmě. Jen v městské kase jsou levnější?

 

 

No nic, koalice si může dělat ve městě, co chce.

 

 

Respektuji to.

 

 

Obyvatelé města odmítli ve volbách naši práci, naše investice a naše výsledky. Zvolili si ty lepší.

 

 

Ptám se, jak chtějí udělat to, co slíbili a jaké jsou jejich výsledky pro město. To je pro mne strategie.

 

 

No uznejte, stačí Vám „kafíčko úsměvů“? S koblihou?

 

Pavel Dvořák

{jcomments off}