ZUŠ Vimperk: Úspěch v Polsku

 

 

Dechový orchestr ZUŠ Vimperk úspěšný na festivalu v Polsku

 

 

 

 

       Dechový orchestr ZUŠ Vimperk se ve dnech 14. – 16. 6. 2019 zúčastnil 28. ročníku Mezinárodního festivalu dechových orchestrů Zlotá lira 2019. Tento festival se konal v polském městě Rybnik. Celkem v rámci festivalu vystoupilo 14 dechových orchestrů z 6 evropských zemí. Vimperští byli jediným zástupcem Česka. Slovensko reprezentoval Dychový orchestr mladých z Košic, z Ruska přijel moskevský orchestr umělecké školy I. Stravinského, Litvu reprezentoval orchestr z města Vilkaviškis a Maďarsko orchestr z města Emöd. Další účastníci byli z Polska. Festival má dlouholetou tradici a v rámci něho se pravidelně také koná soutěž před mezinárodní porotou. Ta bodovala podle mezinárodních standardů CISM a jednotlivé orchestry byly rozděleny do jednotlivých pásem podle počtu dosažených bodů. Soutěž nebyla ničím ohraničena, tzn., že se potkávali mladí i starší a zkušení hudebníci, amatéři i profesionálové.

 

 

       Dechový orchestr ZUŠ Vimperk si připravil program, kterým prezentoval nejen českou tvorbu, ale i světové koncertní a populární skladby. Orchestr střídavě řídili dirigenti Petr Staněk a Pavel Vališ. Celkem se vimperští představili na dvou veřejných koncertech, při slavnostním pochodu městem, zahráli i společné skladby se všemi ostatními účastníky a hráli před odbornou porotou.

 

 

       Porota poslala Dechový orchestr ZUŠ Vimperk počtem bodů ještě na jedno vystoupení a to na závěrečný koncert laureátů celého festivalu. Mladí muzikanti ze ZUŠ Vimperk vybojovali zlaté pásmo s vyznamenáním a celkové 2. místo.

 

 

Mgr. Pavel Vališ, DiS.,

ředitel ZUŠ Vimperk 

{gallery}Jitka/cerven/orchestr{/gallery} 

{jcomments off}