12

Den s finanční gramotností

 

 

 

Den s finanční gramotností

 

 

 

 

        Jak už je na naší škole tradicí, jeden den ve školním roce pořádáme Den s finanční gramotností. Žáci se finanční gramotnosti věnují po celý rok mezipředmětově. V tento den však mají možnost finanční gramotnost zažít jinak. Náš Den máme zaregistrovaný jako akci v rámci Global Money Weeku, jehož mottem pro letošní školní rok bylo Šetři, uč se, vydělávej! Protože tématům Šetři! a Uč se! se věnujeme po celý rok, zacílili jsme na téma Vydělávej!. Hlavní dvě činnosti, které toto motto naplňovaly, byly výroba krmítka a ušití polštářků.

 

 

 

      Žáci šestého ročníku měli za úkol nejen tyto výrobky vyrobit, ale porovnat jejich cenu s kupovaným výrobkem, dále spočítat cenu svého výrobku (včetně započítání nákladů, ceny práce, zhodnocení výhod a nevýhod vlastnoručního vyrobení výrobku). Polštářky děvčata ušila pod odborným vedením paní Věry Vávrové, která nám „učebnu na šití“ vybavila. Žáci v tento den také pracují s materiály Rozumíme 23penězům-v rodinách každoročně prožívají cash flow dané rodiny. Minulý rok jeli na dovolenou a v letošním roce si potřebovali koupit auto. Poradit s výběrem auta a s financováním jim přišla paní Irena Šindelářová – zástupce firmy Auto Jamra.

 

 

 

     Z nadšení dětí bylo patrné, že odborníci z praxe do výuky patří. Deskové hry Finanční svoboda a „Obchod – hra o nakupování“ zaujaly další skupiny žáků. Naplánovat nákup zdravé svačiny, poté nakoupit a zaplatit platební kartou – to byl úkol pro žáky 5. A. Jejich spolužáci ze třídy 5. B se naopak plně věnovali tvorbě výrobků na Velikonoční jarmark (program Abeceda České spořitelny). Možnost se zamyslet nad marketingem a jednotlivými výrobky firmy Madeta měli žáci sedmého ročníku, protože se na produkty, které dostali na ochutnávku v rámci programu Mléko do škol, podívali z úplně jiné stránky než běžný spotřebitel. Do reálného prostředí podniků pak vyrazili žáci devátého ročníku. Užili si exkurzi v Rohde-Schwarz a na hospodaření s odpady se zašli podívat do firmy Jihosepar.

 

 

 

       Cestou ještě stačili do mapy zaznamenat, kde si ve Vimperku občané můžou vybrat peníze z bankomatu „Perličkou na dortu“ bylo pozvání České televize – Déčka, které uspořádalo tři workshopy. Jeden pro žáky sedmého ročníku, kteří natočili klip z tvorby polštářku (zveřejněný na Fcb Déčka), další pro žáky 8. A– ti natočili nakupování zdravé svačiny (Zprávičky na Déčku 27. 3. 2019) a třetí workshop odpoledne pro učitele, aby i ti si vyzkoušeli, jaké je to mluvit o finanční gramotnosti „do mikrofonu“. Svoji zkušenost s výukou finanční gramotnosti každoročně sdílíme s učiteli z jiných škol. Tento rok k nám zavítali zástupci Pedagogické fakulty z Olomouce.

 

 

Mgr. Jana Doležalová 

 

{gallery}Jitka/duben/financni_gramotnost{/gallery}

{jcomments off}