S Lukášem Sýsem o novém přechodu u Tesca

U obchodního marketu Tesco vznikl nový přechod pro chodce, kdy bude jeho stavba dokončená a nemělo už zde být hotovo?

Stavba se realizuje v řádném termínu. Dokončena by měla být do čtrnácti dnů, firma čeká ještě na nějaké stavební prvky. Konkrétně se jedná o umělý kámen, který bude sloužit osobám se zrakovým postižením, tento bude umístěn na chodnících u přechodu. Dále zde budou nainstalovány dva blikače, které budou na přechod upozorňovat řidiče vozidel.

 

IMG 20180929 192750

 

Na sociální síti se rozjela velká diskuze co to je za dva pruhy v přechodu?

Vydává to dost velké rány a autům to moc neprospívá. O této diskuzi vím, musím říci, že když tudy projíždím, tak mi to také moc příjemné není. Zeptal jsem se tedy na tento prvek projektanta a jeho odpověď zní následovně.

,,Osazené pásy v ose přechodu tvoří vodící pás přechodu pro osoby s omezenou schopností orientace – osoby se zrakovým postižením, tento vodící pás se musí navrhovat u přechodů délky delší než 8,00 m dle ČSN 73 6110 Z1, článku 10.1.3.1.13 a dle vyhlášky č. 398/2009 Sb. o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb, přílohy č. 1, článku 1.2.3. Tento vodící pás musí být certifikován a je hmatový se zřetelem zajištění poznání slepeckou holí. Pás je nainstalován nově a ze zkušeností je patrné, že vlivem provozu za určitou dobu hluk klesá.“

 

IMG 20180930 090623

 

Nešlo udělat přechod o pár metrů výš tento přechod zasahuje poměrně blízko křižovatky?

Nepřijde mi, že by byl přechod moc blízko křižovatky, ovšem je to můj pohled, můžete mít jiný názor. Nicméně jsem se na toto téma opět zeptal odborníka, zde je jeho vysvětlení.

,,Přechody se především navrhují na rameni křižovatek (ČSN 73 6110, čl. 10.1.3.1.3) a méně v úsecích mezi křižovatkami Umístění přechodu je také z důvodu dodržení délky odbočovacího pruhu dle ČSN a z důvodu výškového (začíná svah) napojení na chodník na straně Tesca a dodržení podélných příčných sklonů chodníku. Pokud by byl přechod umístěn výše, začíná tam hrana náběhu autobusové zastávky.“

 

IMG 20180930 090702

 

Bude město dělat další nové osvětlené přechody?

Věřím, že ano, protože se tím zvýší bezpečnost chodců. Vše je otázkou financí a domluvy s majiteli komunikací, kde jsou přechody umístěny. 

 

Zdeněk Formánek 

{jcomments off}