Tak Jo! Správná vimperská radnice

 Správná vimperská radnice

Tak jo! Vimperk

 

Projekt Správná radnice považujeme za jeden z nejdůležitějších bodů našeho programu. Chceme, aby Vimperáci měli lepší přístup k informacím o činnosti radnice. Vimperku by pomohlo, kdyby zásady Správné radnice zapojil minimálně ve 2 oblastech:

 

1. Internetové připomínkování územního plánu PUPík

Velkým krokem vpřed bude internetové připomínkování územního plánu.

pupikV mnohých případech stojí obyvatele Vimperku velké úsilí, aby se dozvěděli informace, které se týkají přímo jejich pozemků. Pokud dojde k tomu, že chtějí územní plán připomínkovat, tak každý, kdo se s touto situací setkal, ví, že je to běh na dlouhou trať. Správná radnice nabízí řešení pomocí PUPíku. PUPík je internetové Připomínkování územního plánu. Pro návštěvníky webových stránek města jsou připraveny všechny potřebné informace o územním plánu a vysvětlení postupu připomínkování. Zájemce si může pomocí jednoduchého ovládání návrh územního plánu projít a potom odeslat připomínku. Zpátky obdrží e-mail o doručení, následně je informován o dalším zpracování připomínky. PUPík funguje v Jihlavě.

 

2. Uveřejňování informací o přidělených dotacích

sanon     Chceme, aby ve Vimperku došlo k vytvoření kvalitního informačního systému o veřejných dotacích. Chceme, aby město zveřejňovalo, o jaké dotace žádá i to, jaké finanční příspěvky samo rozděluje.

Součástí systému budou informace o dotačních programech, kterých se město účastní nebo do kterých se plánuje zapojit. Najdete zde informace jako je celková alokovaná suma, termíny podání, vyhodnocení žádostí, vzory žádostí. Uveřejnění jsou i neúspěšní a úspěšní žadatelé. Příkladem jsou Černošice. Využívají tento systém a lidé získali větší důvěru ve vedení města díky tomu, že jsou lépe informovaní o dotačních žádostech, které město podalo.

 

Zároveň budeme prosazovat, aby existoval jasný a předem zveřejňovaný seznam všech dotací, které bude město Vimperk rozdělovat ročně z vlastních zdrojů. Roční přehledy podpořených projektů jsou už dávno součástí webových stránek většiny organizací, které přidělují dotace. Vimperk ho bude mít také. 🙂

 

Navrhneme, aby se Vimperk do projektu Správná radnice minimálně v těchto dvou oblastech zapojil.

 

Záštitu nad Správnou radnicí poskytuje nevládní nezisková organizace Oživení o.s., která prosazuje principy odpovědnosti a transparentnosti ve veřejné správě a rozvoj aktivního občanství. Správná radnice nabízí několik oblastí, do kterých se jde zapojit: dotace, veřejné zakázky, informační politika, transparentní rozhodování, transparentní úřad, nakládání s majetkem a další.

 

Do projektu se zapojila města něbo městské části, jako jsou Jihlava, Brno, Praha 8, Psáry nebo Černošice. Každé z těchto měst zavedlo na své radnici zásady Správné radnice.

 

Proč to udělali? Chtěli, aby se zlepšila informovanost obyvatel v oblastech, které považovali za důležité. Zároveň se tak prohlubuje důvěra obyvatel v radnici a její rozhodování. Více informací se můžete dozvědět na webových stránkách www.spravnaradnice.cz.

 

Chceme, aby se ve Vimperku šířily kvalitní informace dostupné všem bez většího úsilí, proto kandidujeme v komunálních volbách 5. a 6. října 2018. Pokud se Vám tato myšlenka také líbí, přijďte nás podpořit a dejte nám hlas.

 

Jsme Tak jo! a máme číslo 5.

 

Martina Langová Bělíková, Stanislav Hubáček, Mirka Dutková (Mirka Lupuska), Petra Litvanová, Aneta Švecová, Eva Říhová, Martin Rájek, Martina Zezulova, Marie Sedlárová, Libor Šmehlík, Bronislav Kovář, René Kliment, Hana Sichingerová, Jaroslav Charvat, Monika Litvanová, Josef Cmunt, Štefan Sedlár

 

{jcomments off}