NP Šumava chce více otevřít Šumavu návštěvníkům

 

Začalo veřejné projednávání procesu EIA, kterým by se mohl zpřístupnit Modrý sloup na Šumavě 

 

     Dlouho očekávané veřejné projednávání posouzení vlivů na životní prostředí více než tří desítek záměrů směřujících ke zpřístupnění jádrového území tetřeva hlušce na Šumavě, právě začalo. K zajištění tohoto posouzení se zavázala Správa NP Šumava s jediným cílem – více otevřít Šumavu návštěvníkům.

 

 

modry sloup

 

„Už na začátku celého procesu jsem říkal, že naší hlavní prioritou je zpřístupnit hraniční přechod Modrý sloup cestou Luzenským údolím. Všichni moji předchůdci, kteří se o to pokusili, narazili na nutnost posouzení vlivů tohoto záměru na ucelenost populace tetřeva hlušce, který v tomto území žije. Proto jsem se vydal jedinou možnou a legální cestou – procesem EIA. Že to nebude jednoduché, bylo jasné už na začátku, ale teď už je pomalu vidět cíl,“ říká ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

 

Projednávaná dokumentace ale obsahuje více záměrů, než jen zpřístupnění Modrého sloupu. Celkem jich je 34, více než třetina všech záměrů by měla být dle předložené dokumentace realizována bez větších problémů a Šumava se tak dočká nových projektů i nově otevřených stezek pro turisty. Ale nejsou to jen nové stezky či rozhledny. Předmětem posuzování je také případná obnova historických vodních nádrží.

 

„Vybudovat by se mohla rozhledna na Modravské hoře, Můstku, nebo propojit cyklistické trasy mezi Filipovou Hutí, Kvildou a Horskou Kvildou, či realizovat novou křížovou cestu ke Stožecké kapli. Podle odborných hodnotitelů by mělo být možné vybudovat cyklostezku mezi Hradlovým mostem a Modravou,“ vyjmenovává mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

 

Takových záměrů, u kterých byl vyloučen významný vliv na ochranu přírody, je dohromady třináct. U ostatních záměrů je ale významný vliv tak velký, že je nebude nyní možné realizovat. Takový významný vliv nebyl vyloučen ani u problematiky zpřístupnění Modrého sloupu, ale podle zpracovatelů dokumentace je možný způsob, jak jej zpřístupnit – nalezením kompenzačních opatření.

 

„Tato opatření nemusejí být jen ve formě uzavření jiné části území, jak si někteří myslí. Mohou to být třeba úpravy managementu. Jednou takovou úpravou je například území bez lovu, které jsme před nedávnem stanovili. V každém případě garantuji, že nebudeme rušit či uzavírat jakékoli dnes vyznačené turistické stezky, cyklotrasy nebo lyžařské trasy,“ upozorňuje Pavel Hubený.

 

Právě zahajovaného projednávání zpřístupnění jádrového území Národního parku Šumava se může účastnit každý jednotlivec, spolek nebo instituce s tím, že v nejbližších dnech začne běžet 30-denní lhůta pro písemná vyjádření. Ministerstvo životního prostředí bude v závěru procesu EIA vyhodnocovat všechny došlé připomínky, na jejichž základě pak vydá závazné stanovisko EIA, které bude podkladem pro povolovací řízení.

 

Tento proces EIA není v rámci možností zpřístupňování území s dominantním výskytem tetřeva hlušce definitivní. V budoucnu je možné záměry, které byly vyhodnoceny s významně negativním vlivem, znovu posoudit.

 

Seznam projektů, které nemají významně negativní vlivy na životní prostředí:

 

1) Rozhledna Můstek

2) Vyhlídka na kamenném moři Plešné jezero

3) Cyklistická cesta Rosenauerův pomník – státní hranice, hr. Kámen 11/-11/6

4) Rozhledna Modravská hora

5) Cyklistická cesta Filipova Huť – Kvilda

6) Cyklistická cesta Kvilda – Horská Kvilda

7) Vyhlídka Borová Lada

8) Vyhlídka Zelená hora

9) Cyklotrasa Rechle-Modrava

10) Obnova veřejného využití křížové stezky Stožec

11) Nově značená stezka Javoří cesta – Zelená hora – Mechov

12) Nově značená turistická stezka Rokyta – Srní pod elektrovodem

13) Obnova plavební nádrže Rosenauerova

 

Zpřístupnění Modrého sloupu má významně negativní vliv, ale při splnění určitých podmínek je možné tento záměr realizovat. 

 

Zdroj: npsumava

 

{jcomments off}