A(tmos)féra kolem nemocnice houstne

Text ke zveřejnění  v 6. vydání Sušických občasných stránkách 13. 4. 2018:

Kroky správní rady a odchod některých členů

 

 

OTÁZKY NAPŘÍMO

Zeptal jsem se zastupitelky a předsedkyně rozšířené a nyní opět zhublé správní rady nemocnice o.p.s., Andrey Staňkové, neboť přislíbila zveřejňování aktuálních informací, jak je to teď doopravdy s naší nemocnicí? Co dělá nová správní rada, ze které odešli tři nově jmenovaní lidé? Proč odešli? Na koho padá odpovědnost za stav nemocnice? A zda je vůbec nějaké řešení v dohlednu? Jaký je cíl správní rady? A zda na dubnovém zastupitelstvu (18. 4. 2018 v 16 hodin v kině) vůbec dostaneme konkrétnější informace.

 

 

„Správní rada i na veřejném zastupitelstvu bude připravena pravdivě informovat zastupitele a veřejnost o své činnosti od února dodnes.

 

Práce, kterou správní rada odvádí je, a chápu že to veřejnost může do jisté míry popuzovat, takříkajíc “neviditelnou“, protože je především o získávání kvalitních podkladů pro rozhodnutí. A to znamená hledání, zjišťování, ověřování, návrhy, zajišťování právně správných postupů… Z informací které jsme díky činnosti v SR zjistili vyplývá, že to není SR ale zastupitelstvo, kdo může podstatným způsobem ovlivnit podobu a rozsah zdravotní péče v sušické nemocnici. Současná o. p. s. má se skutečnou nemocnicí společný v podstatě jen název, ale na podobě ani rozsahu zdravotních služeb se nemůže výrazně podílet s ohledem na nastavení současných právních vztahů. Řešení určitě nespočívá ani ve zdánlivě jednoduché výměně ředitele.

 

 

Proklamativní prohlášení, líbivá, ale bez výsledků, nejsou, zdůrazňuji, cílem správní rady. Co je naopak cílem – zjistit maximální možný rozsah informací, které mohou zastupitelům posloužit k návrhu smysluplného řešení provozu sušické nemocnice a dají jim tak možnost jednoznačně se vyjádřit a podle toho dál jednat. Nadcházející jednání zastupitelstva bude, podle mého názoru, rozhodující pro fungování zdravotnické péče v Sušici do budoucna. Zastupitelé jsou jediní, kteří teď mohou rozhodnout o tom, zda za to přijmou (město) zpět odpovědnost v plném rozsahu a budou podle toho jednat, nebo zda se této odpovědnosti vzdají.

 

 

Proč odešli tři členové nově jmenované správní rady? Zcela jistě budou otevření k tomu si toto argumentovat sami, z jejich postoje pro mě vyplynulo, že nejsou ochotni akceptovat navržené kroky tak jak musí jít za sebou, i když jim rozumí. Zřejmě mají pocit, že více jako členové správní rady k „sušickému zdravotnictví“ přispět nemohou. Přesto jim děkuji za jejich názory a podněty, kterými přispěli.

 

 

Věřím, že na jednání zastupitelstva bude mnoho vyjasněno a veřejnost rozhodně nezůstane neinformovaná.“

 

-dpm-