Den učitelů ve Vimperku

Den učitelů je ve Vimperku dnem poděkování za náročnou „práci“ pedagogů

 

V úterý 27. března zahájil vedoucí odboru školství, kultury a cestovního ruchu MěÚ Vimperk Mgr. Zdeněk Kuncl slavnostní odpoledne u příležitosti Dne učitelů a předal slovo starostovi Mgr. Pavlu Dvořákovi. Ten ve svém proslovu citoval z dopisu Otokara Březiny Anně Pammrové, který si stěžoval na povolání učitele, kdy se po pěti hodinách vyučování vrací duševně i fyzicky vysílen. Ano, povolání učitele, resp. pedagoga, může být vyčerpávající, ale nikoliv tak vysilující, jak jej popisuje Otokar Březina, kde z jeho slov na člověka dýchá deprese. (Zřejmě špatná volba povolání z jeho strany ;-)).

 

„Průměrný učitel vypráví. Dobrý učitel vysvětluje. Výborný učitel ukazuje. Nejlepší učitel inspiruje.“, tak to byl další citát, který v úterní odpoledne zazněl, tentokrát z úst místostarosty Lukáše Sýse. A město Vimperk u příležitosti Dne učitelů ocenilo právě ty nejlepší pedagogy, kteří nejenom učí, vysvětlují, ukazují, ale hlavně a především inspirují, a to nejen děti, žáky a studenty, ale i své kolegy. Celkem 15 bývalých i současných pedagogů z Vimperska převzalo pamětní list, knihu a květinu z rukou vimperského starosty, místostarosty a člena Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva Jihočeského kraje ing. Miloslava Pilečka pak ještě dárkové předměty od Jihočeského kraje, které nám každoročně zajišťuje krajská zastupitelka RNDr. Jana Krejsová.

 

A kteří že pedagogové byli letos oceněni? Možná to byla vaše paní učitelka nebo paní vychovatelka anebo snad pan Ampér (přezdívka jednoho z oceněných), kteří zažehli jiskru nadšení a inspirace pro vaši volbu povolání?

 

Za celoživotní tvůrčí pedagogickou činnost byli oceněni:

Jaroslava Růžičková za ZŠ, ZUŠ a MŠ Stachy

Miluše Šavrňáková za ZŠ Smetanova Vimperk

Mgr. Hana Vondráčková za ZŠ Smetanova Vimperk

PhDr. Jana Tláskalová za ZŠ T. G. M. Vimperk

Mgr. Václav Kyznar za ZŠ a MŠ Zdíkov

Irena Helmová za MŠ 1. máje Vimperk

 

 

Za významné výsledky v pedagogické činnosti byli oceněni:

Mgr. Roman Hajník za G a SOŠe Vimperk

Mgr. Jindřiška Hradecká za ZŠ a MŠ Svatá Maří

Věra Kubovcová za ZŠ a MŠ Horní Vltavice

Vladimíra Pechoušková za ZŠ a MŠ Čkyně

Ivana Hušková za ZŠ a MŠ Borová Lada

Lenka Malíková za ZŠ T.G.M. Vimperk

Marie Lukášková za ZŠ, ZUŠ a MŠ Stachy

Miroslava Kohoutová za ZŠ a MŠ Čkyně

Mgr. Bohumila Sellnerová za ZŠ T.G.M. Vimperk.

 

Za kulturní program Dne učitelů děkujeme žákům ZŠ, ZUŠ a MŠ Stachy a mažoretkám ze Základní školy T.G.M. Vimperk.

 

Během úterního odpoledne zaznělo mnoho citátů k učitelství. Zazněla i řada přání ze stran oceněných, kde zcela na prvním místě bylo přání zdraví. K přání se připojujeme i my – přejeme všem pedagogům, nejen oceněným, tuhý kořínek, pevné nervy, plamen v duši a touhu v srdci dál přijímat a hlavně předávat a inspirovat další generace dětiček, žáčků i studentů.

 

 

Text: E. M. Hervertová

Foto: L. Švecová 

 

 {gallery}vimperk/2018/foto_zdenek_formanek/brezen/den_ucitelu/{/gallery} 

 

{jcomments off}