Dočkají se lidé lepšího parkování na sídlišti

Na dění na vimperském sídlišti jsme se zeptali místostarosty

Lukáše Sýse

 

 

Vimperské občany, především obyvatele sídliště léta trápí problém parkování. V sobotu 10.3.2018 se udělalo krásné počasí a nad podchodem se začalo s kácením stromů. Co zde město plánuje? Mohlo by tu město vybudovat pro lidi ze sídliště parkoviště?

Pozemek je v soukromém vlastnictví. Kácení stromů bylo projednáno s odborem životního prostředí a městu Vimperk v současnosti není znám záměr soukromého investora v souvislosti s tímto s pozemkem.

 

28871916 10204264241602567 8911771854587297792 n

 

 

Dne 1.3.2018 proběhla beseda o parkování pro část sídliště. Jak jste s tímto projektem spokojen a jaké zlepšení lidem na sídlišti přinese?

Ano. Jsme velmi spokojeni. Našim záměrem je, aby došlo ke zlepšení života občanů, kteří žijí na sídlišti. Ing. arch. Kročák pracuje na projektové dokumentaci pro revitalizaci jednotlivých částí sídliště, tak jak bylo představeno na veřejném projednání. Vše je řešeno komplexně a vycházíme z již hotové studie, kterou taktéž Ing. arch. Kročák zpracovával. Jedná se především o revitalizaci životního prostředí, zeleně, kontejnerů na odpadky, veřejného osvětlení, chodníků, schodišť a hlavně o vznik nových parkovacích míst. Představená a řešená projektová dokumentace by přinesla pro občany minimálně dalších 120 nových kapacitních míst pro parkování osobních automobilů. Zadání je takové, abychom měli do konce tohoto roku projektovou dokumentaci dokončenou, zpřipomínkovanou a abychom obdrželi stavební povolení. Chtěli bychom v rozpočtu na rok 2019 tyto práce mít pokryté.

 

DSC 0015

 

 

Na kolik korun přijde město Vimperk tento projekt? Kdy bude realizován?

Projekt přijde přibližně na 800 tis. Kč. Je možné očekávat, na základě připomínek, mírné navýšení této ceny. Např. v prostoru ulice SNP bychom chtěli parkoviště dvoupodlažní tak, aby se kapacita na parkování zdvojnásobila. To bude znamenat ještě dodatečné výpočty od statika. Chtěli bychom, aby byl hotov na konci tohoto volebního období a budoucí zastupitelé tak měli možnost příští rok projekt zrealizovat.

 

DSC 0016

 

 

Několik let je známo že parkování na sídlišti překračuje povolené místa pro stání. Jaká je vize v řádu let, jak by měla být situace ideálně vyřešena? Kolik bude kde parkovacích ploch, kde které zůstanou, kde přibydou nové? Kdy a jak skončí současná nedobrá situace?

Problémů s parkování jsme si dobře ve vedení města vědomi. Je to jedna z našich priorit, na které intenzivně pracujeme. Ještě v tomto roce chceme realizovat stavbu ulice Mírová. Zde dojde k navýšení kapacity na parkování o 70 míst. Ulice bude kompletně zrekonstruována. Dojde k rozšíření na obousměrný provoz, nové přístřešky pro odpadové kontejnery, nové veřejné osvětlení, rekonstrukce kanalizace, rekonstrukce autobusové zastávky, sanace opěrných zdí. Děláme vše proto, aby byla připravena dokumentace na další etapy. Ale to jsem již zmínil výše.