1

První přednáška projektu ”Hledá se Vimperk”

Hledá se Vimperk – Začínáme s areálem letních sportů

 

Ve čtvrtek 18. 1. proběhla na Hamajdě první přednáška projektu Hledá se Vimperk. Pan architekt Beneš s námi prstem na mapě prošel Vimperk, vyzdvihl jeho zajímavosti a ukázal na možné problémy k řešení. Hovořil o jeho práci městského architekta a uvedl konkrétní příklady z města Děčín, kde takto působí.

 

1

 

Na závěr byl představen dlouhodobý projekt Hledá se Vimperk. Cílem projektu je aktivní zapojení obyvatel města včetně mladé generace do rozvoje města, společně se podílet na věcech veřejných a prohloubit tak sounáležitost obyvatel s Vimperkem.

2

 

Jako první lokalitu pro diskuzi jsme zvolili Areál letních sportů. Jedná se o místo s velkým potenciálem, kde se bude v brzké době měnit nejbližší okolí (dostavba krytého bazénu, revitalizace ulice 1. máje, rekonstrukce atletického areálu). Historicky existuje více studií celého areálu, které jsou výrazně odlišné a navíc se časem staly zastaralé. Nejen z těchto důvodů se domníváme, že aktuálně chybí koncepce rozvoje areálu jako celku. Areál letních sportů je výrazná lokalita, kterou nám jiná města mohou závidět! Dostupnost do 15 minut pěšky téměř z každého místa ve Vimperku, v blízkosti dvě mateřské, dvě základní a jedna praktická škola. Diskuze nad lokalitou musí zahrnovat samozřejmě všechna sportovní hřiště, bazén, ale i oblast zahrádek (zahrádkářská osada), garáže u zimního stadionu, obnovení přístupu do areálu z ulice U Stadionu, nový přístup do areálu z ulice Nad Stadionem, parkování a další.

 

3

 

Na přelomu ledna a února proběhne na ZŠ TGM, na ZŠ Smetanova i na místním gymnáziu workshop pro žáky a studenty. Na lokalitě Areálu letních sportů se žáci a studenti seznámí s pojmy jako veřejný prostor, budou pracovat s mapami, diskutovat o Vimperku a aktivně se zamyslí nad možnostmi využívání prostoru Areálu letních sportů všemi generaci. Workshop bude veden odborníky z organizace Architekti ve školách.

 

Na studentský workshop naváže první veřejná debata. Budeme si moci místo projít s odborným komentářem, následně společně hledat slabá i silná místa areálu a jeho možné využití. Debata proběhne začátkem dubna pod vedením zkušeného moderátora a budou pozváni zástupci města a blízkých mateřských i základních škol, všechny sportovní kluby. Ať si všichni mohou vyslovit svoje požadavky na využití prostoru.

 

Všechny výstupy ze studentských workshopů i veřejné debaty budou zveřejněny na webových stránkách projektu. Na druhé veřejné debatě, která proběhne v červnu, se pak společně pokusíme nalézt výsledný seznam požadavků, který bude předložen městu a pevně věříme, že bude sloužit jako podklad pro přípravu zadání projektu.

 

Chceme postupně představit i další lokality: sídliště Míru, oblast Volyňky, sportovní areál Vodník, letní kino a arboretum. Ale pěkně postupně…

 

4

 

Na všechny přednášky a veřejné debaty jste srdečně zváni, každý názor je vítaný. Projekt pořádá Vimperk žije! a Prostor Vimperk. Více na www.hledasevimperk.cz

 

Jitka Schneiderová a Petr Samek

Vimperk žije!

logoChceme Vimperákům nabídnout další pohled na dění v našem městě. Sešli jsme se jako lidé napříč politickými stranami, různého věku, s rozdílnými názory, ale s něčím, co nás spojuje. Tím něčím je vize Vimperka, kde slušnost a dobré vztahy jsou samozřejmostí. Vimperka, kde jsou aktivní lidé podporováni, a nikoli odrazováni. Vimperka, kde odlišný názor je nezbytným prvkem diskuze. Pojďme společně oživit Vimperk. Vimperk, kde lidé žijí spolu, ne vedle sebe.

 

{jcomments off}