Vimperákům na starém sídlišti bude teplo

Rozšíření teplovodní sítě ve Vimperku

 

     V letošním roce tepelné hospodářství ve spolupráci s Městem Vimperk pokračovalo v rozšiřování teplovodní sítě ve Vimperku připojením dalších ca 500 metrů nové trasy a 11 bytových domů na starém sídlišti. Jednotliví odběratelé, kteří mají zájem o dodávky z tepelného hospodářství, jsou připojování na dálkové vytápění prostřednictvím bytových předávacích stanic, které mají vlastní regulaci a měření pro každý jednotlivý byt.

vimperk stare sidliste

 

     Odběratelé v této oblasti města využívali dosud především vytápění elektrickými přímotopy nebo kotli na pevná paliva. Připojení těchto bytů na tepelné hospodářství se významně zlepšuje ovzduší na sídlišti především v zimním období inverzí, zvyšuje se hodnota jednotlivých bytů, tak i umožňuje tepelnému hospodářství v budoucnosti případně napojit plavecký bazén v areálu vodních sportů, který je momentálně v projektové přípravě. V neposlední řadě nová trasa teplovodů umožňuje alternativní propojení horního sídliště se soustavou na sídlišti K.Weisse vůči současnému propojení na ulici Čelakovského, které bylo už na hranici kapacity přenosu tepelné energie po rozšíření teplovodu na ulici 1.máje.

 

     Postup prací se zpozdil proti plánovanému harmonogramu cca o 3 týdny, protože proti původnímu projektu se na poslední chvíly přihlásili ještě zájemci z dalších 3 bytových domů, což rozšířilo rozsah prací, a dále z důvodu velmi komplikované situace kolem trafostanice, kde se nachází velké množství kabelů VN, které v součinosti s provozovatelem distribuční sítě byly průběžně odpojovány.

 

     Velice jsme rádi za velký zájem ze strany majitelů bytů o připojení na tepelné hospodářství, které překonalo naše původní očekávání. Zároveň však můsíme připojit omluvu, že jsme nestihli některé naše původní termíny realizace, protože velké množství zájemců o připojení zcela vytížilo naše kapacity topenářů.

 

     V letošním roce kromě investic do nových rozvodů a předávacích stanic realizujeme i instalaci kogenerační jednotky na výrobu elektrické energie a tepla v hlavní kotelně na ulici 1.máje (vedle bývalé Jitony), která má přinést významné úspory ve spotřebě elektriky a zároveň dodatečné výnosy z prodeje elektrické energie. V příštím roce společnost bude slavit 10 let od převzetí provozu tepelného hospodářství ve Vimperku. Jsme rádi, že se našemu týmu podařilo díky velkému množství investic do energetických úspor a rozšiřování teplovodní sítě držet naši strategii, že jsme partnerem, který dokáže držet stálou cenu tepla a neustále hledat prostor pro zlepšení.

 

1. Jak byste vimperákům popsal Vámi právě dokončovanou akci?

Náročnost stavební i montážních prací spočívala především v:

– velkého množství křížení s kabely vysokého napětí kolem trafostanice na ulici Klostermannova a dalších sítí, které nebyly součástí vyjádření správců sítí a byly „objeveny“ až v průběhu výkopových prací

– nutnost překonávat vysoký výškový rozdíl mezi ulicí Mírová a Klostermannova – požadavek na přednostní napojení MŠ Klostermannova z důvodu zahájení školního roku

– požadavek na maximální zkrácení uzavření vjezdu ke garážím nad ulicí Smetanova

 

2. Kdy probíhala, tedy kdy začala– a kdy je den finalizace?

Výkopové práce byly zahájeny na začátku července a do poloviny října by měla být akce dokončena včetně povrchů silnic a chodníků.

 

3. Jaký byl rozpočet akce a kdo jej hradí?

Teplovod pro první (rok 2016) a druhou etapu (rok 2017) je investice ca 7 Mil. Kč, která je financována z části z vlastních prostředků společnosti a z části ze zaplaceného nájemného za tepelné hospodářství, které je součástí rozpočtu Města Vimperk.  

 

Ing. Miroslav Rys

 

{jcomments off}