Vimperk je Winterfell

Vimperk je Winterfell

 

      Tak nám zase začala Hra o trůny. Zase se budeme třásti strachy o milované hrdiny, neboť autor rád nechává sympaťáky nečekaně hynout. Zase se budeme těšiti na hořce sarkastické špílce Tyrionovy. Zase se budeme napínati, kdo se nakonec stane králem. Téměř jisté je pouze to, že to bude královna. A zase budeme snít o tom, jak navštívit celý svět Sedmi království, který je „kdesi“– na jiné planetě, v jiném čase, „za zrcadlem“.

 

pucna      Ale kdež! Svět Sedmi království je u nás v Čechách. Jenom je převrácen. Království Severu je totiž na krajním českém jihu – na Šumavě. Sídelním hradem Severu je Vimperk. V české verzi názvu je smysl skryt, ale stačí vyslovit německou verzi „Winterberg“, „zimní hrad“– a je jasno. Zimní hrad – Zimohrad! Ani německé „Win-terberg“tedy nebylo původní. Hrad se původně jmenoval Winterfell. Kdo Vimperkem důkladně projde, Hru o trůny v ruce nebo v mysli, najde všechna podstatná místa. Najde průjezdní bránu, po bocích které nechal Theon Greyjoy pověsit dva zajaté Starky. Najde odlehlou věž, z jejíhož okna Jaime Lannister shodil malého Brana. Najde polozapuštěnou kobku, ve které Ramsay Bolton mučil své oběti a ve které ho pak roztrhali vlastní psi. Jistěže na jiných hradech se také nacházejí průjezdní brány, odlehlé věže a polozapuštěné kobky. Ale ta jedině pravá brána, věž a kobka jsou zde, protože toto je jediný pravý Vimperk-Winterfell ze Hry o trůny. Kdo by o tom pochyboval…?

 

     Kdyby byla památková správa podnikavější, rozhlásí dosud neznámé tajemství do světa a zřídí na Vimperce speciální prohlídkový okruh. Tisíce, statisíce, miliony se budou hrnout na neprávem opomíjený Vimperk. Hrymilovných návštěvníků i eur a dolarů. Přehlcenému Krumlovu se uleví. Nebo naopak rudá růže rožmberská zezelená závistí nad vimperským triumfem. Možná objeví, že Krumlov, hrad růže, je vlastně Vysoká zahrada čili Highgarden, sídlo rodu Tyrellů, kteří mají taktéž pětilistou růži ve znaku. Možná, že žárlivost mezi Vimperkem a Krumlovem přeroste v lokální jihočeskou válku…

 

     Nastínil jsem tuto velkolepou vizi před časem vimperskému kastelánovi. Mohl by se stát regentem světově proslulého turistického impéria! On se ale jen smál. Věří ve Vimperk i bez „odhalení“Winterfellu v jeho zdech. Spoléhá na seriózní památkářské podniky. Spoléhá na doopravdy odhalené mytologické malby v hodovní síni Novohradských z Kolovrat, na opravdovou rekonstrukci renesanční zahrady, na opravdové drama zámku, který se postupně vylupuje z mnohaletého zanedbání. Spoléhá na programy pro starší děti, které se na Vimperce, právě pro jeho „stav znovurození“, mohou hravě učit o vývoji slohů, i o tom, co to je ochrana památek. Má samozřejmě pravdu. Nechť je Vimperk navštěvován, jak jest. A nechť šumavský Winterfell zůstane navěky tajemstvím těch, kdo se nebojí vykročit z reality do fantazie.

 

MARTIN C. PUTNA 

 

Zdroj: Lidove noviny 

 

{jcomments off}