Vimperk – Hodina země

Vimperk se tradičně připojí k HODINĚ ZEMĚ

 

V sobotu 25. března 2017 od 20:30 do 21:30 hodin se již poosmé v řadě se ponoří do tmy dvě vimperské památky – Městská zvonice a Vimperský zámek, a to v rámci celosvětové kampaně HODINA ZEMĚ 2017.

 

Vimperský zámek při nočním osvětlení (foto J. Hromas) 

 

HODINA ZEMĚ je celosvětová kampaň, do které se prostřednictvím symbolického zhasnutí světel zapojují samosprávy měst, vedení velkých společností a firem a také veřejnost. Kampaň tak symbolicky spojuje obyvatele celého světa, kteří chtějí vyjádřit, že si nejen uvědomují, jak velký problém změna klimatu představuje, ale že se chtějí na jeho řešení aktivně podílet.

 

HODINA ZEMĚ je každoroční mezinárodní akce zavedená Světovým fondem na ochranu přírody (World Wildlife Fund, zkráceně WWF). První ročník se konal v roce 2007 v Sydney v Austrálii, kdy cílem organizátorů bylo atraktivním způsobem upozornit na změnu klimatu. Na hodinu tehdy zhasla světla na slavné budově australské opery, do kampaně se zapojily více než 2 miliony lidí. Během let se tato úspěšná akce rozšířila do celého světa a koná se vždy poslední sobotu v měsíci březnu.

 

HODINA ZEMĚ se zapsala do historie jako nejrozsáhlejší dobrovolná akce, která připomíná nutnost snížení příspěvku lidstva ke změnám klimatu. Postupně se zapojilo na 170 zemí, ve kterých se zhasíná přes 12 000 památek a během HODINY ZEMĚ se na celé planetě uskuteční více než 600 000 doprovodných akcí. V České republice se k akci pravidelně připojuje více než 150 měst a obcí, desítky firem a tisíce jednotlivců. Mezi nimi například Praha zhasnutím Petřínské rozhledny, Jihlava svými památkami v centru města, Žatec zhasnutím veřejného osvětlení.

 

Ve Vimperku iniciuje zhasnutí světel u těchto dvou památek ZO ČSOP Šumava spolu s Odborem životního prostředí Městského úřadu Vimperk. Připojte se k HODINĚ ZEMĚ 2017 a ukažte, že Vám životní prostředí není lhostejné.

 

Jakub Hromas

ZO ČSOP Šumava

{jcomments off}