Orionidy rozzáří nebe

Meteorický roj Orionidy rozzáří nebe z pátku na sobotu

 

     Brzy bude možné spatřit meteorický roj Orionidy, který rozzáří oblohu v sobotu ráno. Roj prolétá okolo země každým rokem, ale letos by měl být podle astronomů o mnoho zářivější. Orionidy už popsal astronom E.C. Herrick roku 1839 a od té doby patří k nejaktivnějším známým meteorickým rojům. 

 

     Meteorický roj pochází z Halleyovy komety a od 15 do 29 října bude procházet zemskou atmosférou. Tyto částice jsou součástí ocasu Halleyovy komety a drtivé procento jich při průletu atmosférou shoří.

roj

   

 V noci z pátku na sobotu bude prolétat velké množství meteorů v oblasti souhvězdí Orion. Orionidy prolétávají velmi vysokou rychlostí a rozzáří oblohu jako blesk. V minulosti prolétávalo až 60 meteorů za hodinu. V letošním roce by měla být četnost Orionidů velmi vysoká, což zajistí fantastickou podívanou.

 

     Pokud se chystáte pozorovat meteorický roj Orionidy, tak mějte na paměti, že nejlépe bude viditelný mezi druhou až šestou hodinou ráno v sobotu 22.10. Při pozorování oblohy se zaměřte na oblast souhvězdí Orion, které poznáte snadno podle toho, že vypadá jako lidské tělo.

 

{jcomments off}