Poznejte krásy Lipenska

Nový spolek obcí a podnikatelů bude propagovat krásy Lipenska

 

 

Na Lipensku začala fungovat nová společnost, která bude propagovat celý region jako atraktivní turistickou destinaci. Má název Turistický spolek Lipenska. O založení rozhodl Svazek lipenských obcí na svých zasedáních už koncem minulého roku. Základním předpokladem jeho dobrého fungování je spolupráce obcí, podnikatelů i místních neziskových organizací. Spolek zatím sdružuje 21 zakládajících členů a další subjekty ze zájmové oblasti od Stožce až po Rožmberk se hlásí o členství. Spolek má své sídlo v Loučovicích a oficiálně začal působit na počátku května.

 

 

 

“Účelem Turistického spolku Lipenska je sdružit obce, podnikající právnické osoby, zájmové spolky a fyzické osoby, mající provozovnu, sídlo či trvalý pobyt v lipenské oblasti, nebo v oblasti Lipenska vyvíjí činnost, která významným způsobem aktivně napomáhá rozvoji cestovního ruchu. Cílem spolku je podporovat svou činností vytvoření a rozvoj turistické oblasti Lipensko,” cituje ze stanov spolku předseda Svazku Lipenských obcí Jan Kubík, starosta Loučovic.

 

„Dlouhodobým snem je vytvořit na Lipensku silnou destinační společnost, která by integrovala zájmy celého regionu tak, aby se stal konkurenceschopnou destinací evropského významu. Byla zde řada snah o takovou realizaci, ale zatím se to nepodařilo a fungování Lipenské oblasti z hlediska cestovního ruchu je stále velmi neefektivní. Proto se této iniciativy chopil Svazek lipenských obcí,“ říká Zdeněk Zídek, starosta Lipna nad Vltavou.

 

Zakládajícími členy Turistického spolku Lipenska jsou na základě usnesení svých zastupitelstev obce: Stožec, Černá v Pošumaví, Hořice na Šumavě, Lipno nad Vltavou, Přední Výtoň, Loučovice a město Vyšší Brod. Vedle obcí patří mezi zakladatele spolku i významné ekonomické subjekty z Lipenska, jako například Stezka korunami stromů, Lipno Servis, hotel Maxant z Frymburka, ze stejného města pochází i další člen spolku kemp Frymburk manželů Wilzingových, který zde působí již 21 let, nebo Kemp Jestřábí I v Černé v Pošumaví. Mezi neziskovými organizacemi nechybí Lipenská vodní záchranná služba. Novými zájemci o členství je město Rožmberk, ale řada dalších podnikatelů z Rožmberka, Lipna nad Vltavou, Černé v Pošumaví i Stožce.

 

 

 

 

„Dnes snad již nikdo nepochybuje, že cestovní ruch je nejdůležitějším průmyslovým odvětvím Lipenské oblasti, které dává práci většině místních obyvatel. Turismus v celé oblasti si zaslouží daleko větší pozornost, než jaká mu dosud byla věnována a proto spojení lipenských obcí s podnikateli považuji za správnou cestu“, řekla Vladislava Semšová, majitelka hotelu Maxant ve Frymburku.

 

Členové Turistického spolku Lipenska si také zvolili svého předsedu, který by spolek měl řídit a koordinovat hlavní proud turistického rozvoje celé oblasti. Je jím bývalý ředitel NP Šumava Jiří Mánek, mj. rodák ze Svatého Tomáše na pravém břehu Lipenské přehrady.

 

„Když byl Jiří Mánek ředitelem NP Šumava, stal se Park opravdovou turistickou destinací, stal se rozvojovým motorem horní Šumavy, jako to vidíme u zahraničních národních parků. To nám dává naději, že by se to s ním mohlo podařit i na Lipensku,“ vysvětluje zapojení Mánka starostka Černé v Pošumaví Irena Pekárková. „Lipensko je specifická oblast, kde byl život velmi negativně zasažen. Zanikla zde řada obcí, zmizel dřevařský a papírenský průmysl, zmizela řada velkých podniků a s nimi zaniklo na 4000 pracovních míst. To jsou rány, ze kterých se region musí stále vzpamatovávat. Jediným možným způsobem jak oblast stabilizovat a rozvíjet, je cestovní ruch. Nicméně podle exaktních dat Ústavu územního rozvoje je Lipensko po Praze územím s druhým největším potenciálem pro rozvoj cestovního ruchu v celé ČR a proto navzdory nepříznivé historii věřím v úspěch,“ uvedl Jiří Mánek a dodal, že Lipensko je krásná oblast kde najdete vše, co si člověk může od dovolené vysnít. „Od divočiny národního parku na Stožecku, přes klid na pravém břehu Lipna až po Přední Výtoň, je tu historie v podobě Schwarzenberského kanálu, Pašijového divadla v Hořicích, kláštera ve Vyšším Brodě a úžasného Rožmberka. Máme tu ráj vodních sportů a rybářů v podobě sladkovodního moře i řeky Vltavy, je tu zábava a nejlepší možná infrastruktura v Lipně nad Vltavou, je tu obrovský potenciál v chystaném rozvoji Loučovic, je tu fenomén zaniklých obcí. Ale hlavně, je tu vzájemná vůle obcí a podnikatelů spolupracovat na společném cíli,“ vyjmenoval Jiří Mánek přednosti oblasti i důvody proč se do spolupráce s Lipenskem zapojil.

 

 

 

Cíle Turistického spolku Lipenska:

 

1. Zvýšit výkonnost cestovního ruchu v oblasti Lipenska.

2. Propagace turistické oblasti Lipenska;

3. Zkvalitnění a zefektivnění služeb poskytovaných turistické oblasti Lipenska;

4. Vytváření turistických produktů a zlepšování turistické nabídky turistické oblasti Lipenska

5. Vytvoření platformy pro spolupráci členů spolku;

6. Sběr, výměna a vyhodnocování informací, statistických údajů, informací a dat o návštěvnosti, fungování služeb a jejich využívání;

7. Prezentování společných zájmů a názorů členů navenek;

8. Podílet se na přípravě a připomínkování legislativy dotýkající se turistiky a cestovního ruchu;

9. Podílet se na přípravě dalšího rozvoje turistické oblasti Lipenska;  

 

 

 

Rádi byste přidali svůj názor? Zašlete jej na info@sumava.eu

{jcomments off}